1. Msgr. Mario Zenari – apostolski nuncij u Siriji. Zenari od 2008. godine djeluje u Damasku gdje je na svojoj koži osjetio sve strahote sirijskog sukoba. Sam svjedoči kako je u Damasku “često vidio, kako su djecu, dok su išla ili se vraćala iz škole, pogodile krhotine granata, a nekima su amputirali noge i ruke”. Također je izjavio kako je Sirija postala “bojno polje” zbog “regionalnih i međunarodnih geopolitičkih interesa“.

2. Msgr. Diedonné Nzapalainga, C.S.Sp. – nadbiskup Banguija u Srednjoafričkoj Republici. Borac za mir koji se, zajedno s muslimanskim i protestantskim vođama, posebno istaknuo u radu na završetku sektaških sukoba između Seleka i Antibalaka. Također je i riskirao svoj život kako bi spasio muslimansku djevojčicu od pripadnika Antibalake, antimuslimanskih ekstremista. Blog Rorate Caeli svrstava ga u “konzervativne” prelate.

3. Msgr. Carlos Osoro Sierra – nadbiskup Madrida u Španjolskoj. O spomenutom nadbiskupu neki tradicionalno usmjereni blogovi pisali su kako je zabranio predstavljanje knjige kardinala Mullera, prefekta Kongregacije za nauk vjere, na Katoličkom sveučilištu u Madridu. Činjenica je kako ta informacija nikada nije potvrđena, a sam nadbiskup Osoro na kraju je prisustvovao predstavljanju spomenute knjige koja se ipak održala na jednom privatnom sveučilištu. Prema pisanju portala Ozy.com i LifeSiteNews, nadbiskupa Osoroa u Španjolskoj smatraju pripadnikom “liberalne struje”. S druge strane ugledni Catholic News Agency prije dvije godine je o njemu izvještavao potpuno suprotno. “Smatraju ga vrlo ortodoksnim u vjeri”, pisao je tada CNA. “Prema našem španjolskom izvoru on bi Madridskoj nadbiskupiji trebao donijeti malo vlastite ljudske topline, a pritom sačuvati pravovjernost nauka.”

4. Msgr. Sérgio da Rocha – nadbiskup Brazilije u Brazilu. Američki Crux naziva ga “čovjekom Franjina tipa” podsjećajući na njegovo suprotstavljanje abortusu, osobito u kontekstu virusa zike, ali i njegovu obranu siromašnih, beskućnika i brigu za okoliš. Isti medij o pitanju osoba s LGBT tendencijama navodi kako je nadbiskup Rocha izjavio da “Crkva želi prigrlili sve, bez iznimke, ali u isto vrijeme u svjetlu Evanđelja trudi se ponuditi vrijednosti koje dolaze od Božjih riječi koje trebaju svima služiti kao putokaz”.

5. Msgr. Blase J. Cupich – nadbiskup Chicaga u SAD-u. Njegovo ime u zadnje je vrijeme postalo izrazito poznato, ali i kontroverzno. Mnogi smatraju kako se Cupich nalazi na liniji “katoličkih progresivista” poput kardinala Kaspera i kardinala Marxa, o čemu je pisao i Catholic Herald. Nadbiskup Cupich također je spomenut u “priručniku” o izvještavanju dolaska pape Franje u Philadelphiju u  izdanju LGBT organizacije GLAAD, kao jedan od biskupa koji je imao “neutralne ili pozitivne izjave” o LGBT populaciji. Unatoč nekim kontroverznim stajalištima, nadbiskup Cupich zadnjih je godina rado viđen gost u Hrvatskoj jer je svojim potezima bez ikakve dvojbe pomogao Crkvu u Hrvatskoj. Mnogi tako smatraju kako je upravo on odigrao ključnu ulogu u pribavljanju novca za pokretanje prve hrvatske katoličke televizije Laudato (više o biskupu Cupichu pročitajte OVDJE).

6. Msgr. Patrick D’Rozario, C.S.C. – nadbiskup Dhake u Bangladešu, zemlje u kojoj katolici čine manje od 0.5% stanovnika. Strani mediji pišu kako su mu glavni prioriteti dijalog s drugim vjerama, borba protiv društvenih i političkih nepravdi. U središtu njegova rada također je pastoral prema razorenim obiteljima.

7. Msgr. Baltazar Enrique Porras Cardozo – nadbiskup Méride u Venezueli. Zbog velike krize koja od 2014. godine vlada u Venezueli, Crkva je već nekoliko puta ušla u sukob s vlastima, osobito zbog neotvaranja granica radi prihvata humanitarne pomoći. Zemlju također potresaju veliki sukobi između pro-vladinih i opozicijskih snaga u kojima je nastradalo i pet sjemeništaraca upravo iz biskupije Méride. Sjemeništarci su napadnuti na ulici, svučeni do gola i pretučeni. Tom je prilikom nadbiskup Cardozo poručio: “Ovo nije način na koji se trebaju rješavati neslaganja koja postoje u društvu jer nas uvodi u vrtlog nasilja i očaja, a to je ono što vladu onemogućuje u izgradnji zajedništva među građanima.”

8. Msgr. Jozef De Kesel – nadbiskup Malines-Bruxelles u Belgiji. De Kesel je prije godinu dana naslijedio nadbiskupa Leonarda, koji je u nekoliko godina svoje službe uspio biti snažan glas protiv liberalne agende (LGBT, eutanazija, pobačaj) koja je u toj zemlji izrazito raširena i zbog koje je trpio brojne napade, a usto je značajno povećao broj zvanja. Njegov nasljednik, budući kardinal De Kesel, percipiran je kao teološki liberal koji podupire prijedlog kardinala Waltera Kaspera o pričešćivanju razvedenih i ponovno vjenčanih nakon određenog perioda razlučivanja uz pomoć svećenika. Također je izjavio kako celibat ne bi trebao biti obvezan za svećenike.

9. Msgr. Maurice Piat – nadbiskup Port-Louisa na Mauricijusu. Kako piše Catholic Herald, biskup Piat tijekom svoje službe ustao je protiv “kulture korupcije” koja dominira politikom te zemlje. Piat se također suprotstavio Svećeničkom bratstvu svetog Pija X. koje nema valjani kanonski status, optuživši ga za blaćenje Katoličke Crkve te upozorivši vjernike kako ta skupina “nije u zajedništvu s Katoličkom Crkvom”.

10. Msgr. Kevin Joseph Farrell – prefekt Dikasterija za laike, obitelj i život. Američki biskup koji je tek nedavno imenovan na spomenutu funkciju već je pobudio manje kontroverze. Naime neki katolički vjernici i stanovnici McKinneya u Texasu pobunili su se nakon što je mons. Farrell kao župnika postavio izvjesnog oca Arthura Mallinsona, koji je prema navodima bio povezan s internetskom stranicom specijaliziranom za upoznavanje svećenika i posvećenih osoba s homoseksualnim tendencijama. Ipak kasnije je iz biskupije javljeno kako je spomenuti svećenik napustio stranicu kad se ona iz prvotnog servisa pomoći svećenicima s LGBT tendencijama pretvorila u stranicu za upoznavanje. U svojim osvrtima, biskup Farrell često ističe milosrđe, razumijevanje i toleranciju te je izrazito blizak papi Franju.

11. Msgr. Carlos Aguiar Retes – nadbiskup Tlalnepantle u Meksiku. Biskup Retes bio je jedan od sudionika prošlogodišnje Sinode o obitelji, ali se nije isticao posebnim izjavama. Poznat je kao protivnik teologije oslobođenja za koju je izjavio kako je “praktički mrtva“.

12. Msgr. John Ribat, M.S.C. – nadbiskup Port Moresbyja, Papua Nova Gvineja. Informacije kažu kako je biskup Ribat prvi kardinal u povijesti svoje zemlje. Također je borac protiv smrtne kazne, a upozorio je i na negativne posljedice klimatskih promjena.

13. Msgr. Joseph William Tobin, C.SS.R – nadbiskup Indianapolisa u Sjedinjenim Američkim Državama. Tobin je bio jedan od članova vatikanske inspekcije koja je nadgledala neke redovničke redove u SAD-u zbog odstupanja od nauka Katoličke Crkve. Neki mu predbacuju kako je u cijelom slučaju naginjao prema stajalištima “odmetnutih” redovnica. Također, prema navodima liberalnog National Catholic Reportera, biskup Tobin navodno je izjavio kako se “nada” mogućnosti ređenja ženskih đakona. S druge strane ovaj uskoro kardinal javno je ustao u zaštitu tradicionalnog braka kada je 2013. savezna država Indiana htjela legalizirati “istospolne brakove”.

Tino Krvavica | Bitno.net