Američka organizacija, primarno fokusirana na odnos medija prema osobama s LGBT sklonostima, u svom priručniku naglašava kako postoji snažan „kontrast“ između crkvene hijerarhije i laika: „katolici u Sjedinjenim Državama čvrsto podupiru LGBT osobe i njihove veze“, piše u dokumentu.

U smjernicama se također savjetuje o čemu izvještavati. Tako se preporučuje pisati o osobama koje su otpuštene jer imaju LGBT sklonosti ili podupiru te sklonosti i osobe. Također je preporučeno pisati o razlici u stavovima između crkvene hijerarhije i katolika, odnosu Crkve prema transrodnim osobama, ulozi katoličke hijerarhije u donošenju zakona o vjerskim slobodama itd.

Osim tema, priručnik sadržava i termine koje „treba izbjegavati“. Tako je preporučeno da se ne koristi riječ „Crkva“ kao sinonim za biskupe ili hijerarhiju: „Reći kako je ‘Crkva protiv bračne jednakosti?’ nije ispravno. Mnogi ‘biskupi Katoličke Crkve’ su protiv bračne jednakosti“. Među nepodobne termine uvrštene su i riječi poput „homoseksualac“, „gay lifestyle“ i „posebna prava“.

Novinari bi trebali izbjegavati i izvještavanje o poboljšanju LGBT prava kao uskraćivanju prava drugih skupina. Savjetuje se i pisanje o „inkluzivnim idejama“ tj. politikama unutar Crkve koje se zalažu za veću prisutnost i prava LGBT skupina, a koje su osobito prisutne među laicima i nekim redovničkim redovima, osobito među časnim sestrama.

Zanimljivo je poglavlje o biskupima s „anti-LGBT izjavama“ i biskupima čije su izjave bile „miješane, neutralne ili pozitivne”. U prvu „negativnu“ skupinu spadaju Charles J. Chaput, nadbiskup Philadelphije; Salvatore Cordileone, nadbiskup San Francisca, Timothy Dolan, nadbiskup New Yorka i dr. Druga skupina obuhvaća trojicu biskupa: Blase Cupich, nadbiskup Chicaga; Sean O’Malley, nadbiskup Bostona i Christopher Coyne, biskup Burlingtona.

Posljednje poglavlje savjetuje kako se pripremiti za „anti-LGBT aktiviste koje se pozivaju na katoličanstvo“ pritom navodeći neke od njih. Kao kontrast dan je i popis katoličkih LGBT organizacija koje djeluju u suprotnosti s katoličkim naukom poput Dignity USA, New Ways Ministry i WATER (Women’s Alliance for Theology, Ethics, and Ritual).

Sam priručnik dovodi u pitanje etičko izvještavanje kao temelj novinarstva s obzirom na to da mu je cilj promicanje određene agende. Cijeli dokument žestoko je kritiziran na američkim katoličkim medijima poput Catholic News Agency i CatholicLink. Tako Elise Harris ističe kako „ovakvi priručnici (…) nemaju namjeru vjerno prenositi riječi pape Franje.“ Također, Dan Gainor, potpredsjednik odjela za posao i kulturu u Media Research Center kaže kako bi „novinari trebali razumjeti da GLAAD pokušava tijekom Papina posjeta staviti naglasak na vlastitu ekstremnu agendu, a ne na ono o čemu Papa želi govoriti.“

Navedeni priručnik, izdan od strane GLAAD-a čiji su predstavnici pozvani u Bijelu kuću tijekom posjeta Pape, ponovno je potaknuo raspravu o popisu gostiju za taj događaj. Neki mediji izvještavali su kako je iz Vatikana stigla i prosvjedna nota koja dovodi u pitanje dosadašnji popis s obzirom na određen broj LGBT aktivista i disidentskih katoličkih udruga među uzvanicima. Ostaje pitanje hoće li Bijela kuća otkazati pozive spornim gostima.

Tino Krvavica | Bitno.net