Ne prestaju borbe u Alepu, između pobunjenika i vladinih oružanih snaga koje opsjedaju grad. Proših je dana poginulo više od stotinu osoba, a najveću cijenu plaćaju obični građani i naročito djeca, a to je Sveti Otac jučer potvrdio tijekom Angelusa, upirući prstom protiv “moćnika koji ne žele mir” u ratu koji traje više od pet godina.

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Osvrnuvši se na Papine riječi u razgovoru za našu radiopostaju, nadbiskup Mario Zenari, apostolski nuncij u Damasku, podsjetio je na Papine oštre riječi: „Nije prihvatljivo da brojne bespomoćne osobe, obični građani i naročito brojna djeca plaćaju cijenu ovoga sukoba“. Ovdje bih želio podsjetiti i na stalna upozorenja Ujedinjenih naroda zaraćenim stranama, na obvezu poštovanja međunarodnoga humanitarnoga prava, počevši od zaštite civila… Ban Ki-moon neprestano ponavlja da i rat ima pravila – ustvrdio je nuncij Zenari dodajući:

Nažalost, u ovih pet i pol godina ratovanja, zaštita civila doživjela je potpuni neuspjeh: znamo da su svaki dan bombardirane bolnice, škole, gradske tržnice, čak i izbjeglički kampovi, crkve, džamije, a da je civilno stanovništvo u posljednje tri godine bilo žrtva, primjerice, kemijskog oružja. Međunarodna je zajednica potvrdila uporabu kemijskoga oružja, ali još nije otkrila odgovorne; osim toga, želio bih podsjetiti na bespomoćno, nevino civilno stanovništvo koje je žrtva oružja gladi: oko 600 tisuća osoba je u okruženju, a oko pet milijuna zbog rata živi u teško pristupačnim krajevima, ljudi su u nekim područjima žrtve žeđe – kazao je nuncij a potom se osvrnuo na stanje u Alepu.

U Alepu su prije nekoliko mjeseci zatvoreni dovodi vode, nema lijekova, a katkada su rabljeni kao oružje; u nekim mjestima je nemoguće doći do lijekova i kirurških sredstava. Među civilnim su žrtvama, kako je rekao Sveti Otac, i djeca. Prema statistikama, do prije godinu dana, u Siriji je poginulo oko 14 tisuća djece i maloljetnika, a ne zna se koliko ih je nastradalo u moru ili umrlo od gladi, te koliko ih je osakaćeno – primijetio je nuncij Zenari te dodao:

U Damasku sam često vidio, čak i prije dva dana, kako su djecu, dok su išla ili se vraćala iz škole, pogodili krhotine granata, nekima su amputirali noge i ruke. Vidio sam jedno dijete kojemu je komadić čelika prošao kroz oko, drugome pak kroz trbuh… Puno sam takve djece vidio – kazao je nuncij dodajući kako su djeca u izbjegličkim logorima spolno izrabljivana, djevojčice u prijevremenim brakovima, a spomenuo je žalosnu pojavu djece-vojnika te da više od dva milijuna djece ne ide u školu. Stoga bih rekao da je ovaj Papin apel pravodoban i vrlo prikladan – kazao je nuncij.

Na primjedbu kako je Papa rekao da moćnici ne žele mir, rekao je da je Sirija zbog regionalnih i međunarodnih geopolitičkih interesa postala bojno polje. Sve je razvidnije da se ratuje po narudžbi; ovaj je rat vrlo zamršen i ovdje je, kako veli Papa, potrebna čvršća volja moćnika, odlučnija, da se smiri ovaj užasni rat – primijetio je nuncij Zenari.

Na upit o stanju kršćana, rekao je da stanje kršćana ovisi o području u kojem se nalaze; kršćani su kao i ostali izloženi ovim patnjama. Što se tiče područja pod nadzorom samozvane Islamske države, kako što je Deir Ezzor i Raqqa, u njima više nema kršćanskih zajednica. Kršćani su iz tih krajeva otišli prije nego je stigla samozvana Islamska država. Imamo tri župe, koje vode franjevci, na sjevero-zapadu, u području Idlib: to je vrlo, vrlo „vruće“ područje, pod nadzorom onih koji su se do prije nekoliko dana nazivali „al Nusra“. Tu živi oko tisuću kršćana: preživljavaju, mogu ići u crkvu, moliti, ali ne smiju javno ispovijedati svoju vjeru, nositi vjerska obilježja, niti zvoniti crkvena zvona. To je vrlo vruće područje u Siriji gdje žive kršćani, a potom je područje Alep, zapadni dio, koji je pod nadzorom vojske. Posjetio sam ga prije mjesec dana. Te su kršćanske četvrti na crti razdvajanja, vidio sam porušene naše i pravoslavne katedrale, strašno je to gledati. Kršćanske su zajednice u Alepu najviše izložene ratnom djelovanju – istaknuo je nuncij.

Na upit o predviđanjima za Siriju, rekao je kako je teško predviđati jer je sukob tijekom vremena postajao sve zamršeniji. U sukobu su razne strane, a to ga čini vrlo teškim. U početku se činilo da je građanski rat, što je također katastrofa, potom opunomoćeni, zatim se uključio jedan drugi rat koji je još više zakomplicirao stanje; rat samozvane Islamske države, koja je sa sobom donijela goleme patnje – primijetio je nuncij dodajući:

Što se tiče patnje civila, želio bih podsjetiti da Ujedinjeni narodi, poglavito u područjima pod nadzorom samozvane Islamske države, također i u Siriji, gdje je samozvana Islamska država – govore o genocidu nad Jezidima, a u nekim su područjima žene i djevojke prodavane ili kupovane na tržnici kao da su životinje. Dokle smo došli! Koliku li cijenu civilno stanovništvo plaća zbog užasnih posljedica ovoga vrlo zamršenoga rata – primijetio je nadbiskup.

Na primjedbu da je Papa pozvao na solidarnost sa sirijskim narodom, rekao je da je Papa jučer rabio oružje u koje vjerujemo, a to je oružje molitve. Bilo je vrlo lijepo kad je sve pozvao da u tišini mole, a potom da se svi zajedno mole Djevici Mariji za mir. Mi vjerujemo u oružje molitve. A potom solidarnost, aktivna solidarnost kako bi se išlo u susret trpljenu i siromaštvu koje se iz dana u dan povećava. Solidarnost neće dopustiti da se zaboravi tragedija koju podnose naša braća i sestre – zaključio je nuncij Zenari.

RV | Bitno.net