nadbiskup belgijski femen

Belgijski prelat André-Joseph Léonard, umirovljeni nadbiskup Bruxellesa i Mechelena i primas Belgije, progovorio je u razgovoru za poljske medije o napadima feministikinja i homoseksualnih aktivista na njega, te rekao kako ne želi raditi žrtvu od sebe i da su ti incidenti “napravili reklamu” za stajališta koja zastupa.

Biskup Léonard zbog svojih je jasnih stajališta o homoseksualnosti često bio metom napada ne samo iz lijevih i LGBT krugova, nego i iz onih crkvenih liberalnih. Biskup je, inače, u službi primasa Belgije u siječnju 2010. zamijenio Godfrieda Danneelsa, prelata koji je percipiran kao vođa ‘liberalnog’ krila Crkve u Belgiji, za čije je službe Belgija legalizirala eutanaziju i istospolne brakove, bez protivljenja Crkve. Imenovanje Léonarda bilo je protumačeno kao još jedno u kojem je tadašnji papa Benedikt XVI. postavio svoju “osobu od povjerenja”,

To je, dakle, ozračje u kojem je Léonard djelovao i istupao, te nije čudno da su ga LGBT aktivisti naposlijetku počeli napadati.

Prvo mu je 2010. nepoznati muškarac tijekom mise u katedrali u Bruxellesu bacio tortu u lice dok je propovijedao.

Potom su ga u travnju 2013. aktivistice Femena isprskale vodom tijekom jednog predavanja u Bruxellesu. Voda kojom su ga prskala bila je iz plastičnih bočica napravljenih u obliku kipa Gospe Lurdske.

Naposljetku, na predavanju na Katoličkom sveučilištu u Louvainu ponovno je dobio tortu u lice od jednog gay aktiviste.

Sada je u razgovoru za poljski časopis La Salette, glasilu redovničke družbe Gospe Salettske, odgovorio zašto nije nikoga od ovih osoba tužio zbog fizičkog napada.

“Nije moje napadati, bilo koga”, rekao je.

Tijekom napada na sebe nadbiskup je uvijek ostajao miran. Kada su ga feministkinje polijevale vodom, molio se, a kada mu je na sveučilištu bačena torta u lice nakon toga je izjavio kako “voli kolače s kremom”.

“Da, bio sam jako miran, jer Bog blagoslivlja mirne. Ako reagirate agresivno, već ste izgubili. Imam takav karakter – malo toga me uznemiruje”, odgovorio je nadbiskup u mirovini i nastavio:

“Sve to što se dogodilo, bila je dobra reklama. Čak su me neki moji svećenici pitali koliko sam platio aktivistkinjama da me napadnu (smijeh)”.

Umirovljeni prelat rekao je još o napadu feministkinja:

“Kada bi one samo znale koliko se srca otvorilo za Crkvu nakon toga napada…A to je bila obična voda! U usporedbi onim što drugi biskupi trpe, poput onih na Bliskom istoku, to ne znači ništa”.

Léonard je komentirao i medijske napade na njega koji su, na određeni način, pomogli stvaranju ozračja koje je završilo i konkretnim napadima.

“Kao filozof koji se bavi pitanjem komunikacije znam značenje riječi. Pažljivo ih biram u svakom svom istupu jer sam svjestan njihove snage. Ono što me iznenađuje jest kako novinari imaju premalo poštovanja prema toj riječi, nego je vade iz konteksta. Ali, ne želim jadikovati. Sve treba gledati i pozitivne strane. Ja sam javna osoba i kao takav treba biti spreman na kritiku. Strpljivost uvijek donosi plodove”, rekao je Léonard koji je u svibnju 2015. predao odreknuće od službe zbog navršenih 75 godina papi Franji, a ovaj je to prihvatio.

Umirovljeni nadbiskup Bruxellesa i Mechelena hrabro svjedoči vjeru i lojalnost crkvenom nauku, ali napadi na njega govore dosta o tome u kakvom ozračju biskupi u zapadnim sekuraliziranim državama djeluju i nastupaju.

Goran Andrijanić | Bitno.net