Sektaško nasilje u glavnom gradu Srednjoafričke Republike Banguiju, u kojem je prije nekoliko dana usmrćeno 36 osoba, moglo bi, između ostalog, ugroziti Papin dolazak u tu zemlju najavljen za idući mjesec, istaknuo je biskup Bossangoe Nestor-Desire Nongo Aziagbia, prenosi Catholic Herald.

Biskup Nongo Aziagbia izjavio je kako je situacija teška, nadodavši „molimo se za razum, mir i međusobno razumijevanje“.

Prema istom izvoru velečasni Nicolas Guerekoyame-Gbangou, predsjednik Udruženja evangelika Srednjoafričke Republike, jedva je izbjegao smrt tijekom napada na njegov dom, koji je opljačkan i zapaljen.

Istaknuto je kako velečasni Guerekoyame-Gbangou, katolički nadbiskup Dieudonné Nzapalainga i imam Oumar Kobine Layama, predstavnici dominantnih religija u Srednjoafričkoj Republici, zajedno rade na sprječavanju sektaškog nasilja.

„Nadbiskup je dao velik broj izjava za radio u kojima poziva ljude na mir. On je jedina osoba koja ide iza barikada dignutih od strane pobunjenika“, rekao je biskup Nongo Aziagbia.

Nasilje, zbog kojeg je privremena predsjednica Catherine Samba-Panza hitno napustila sjednicu UN-a, izbilo je nakon što je ispred lokalne džamije, u kvartu s većinskim muslimanskim stanovništvom, pronađeno tijelo ubijenog muslimana. Agencija Reuters izvještava kako je čin isprovocirao muslimane koji su napali kršćanske dijelove grada, a zabilježeni su i napadi oružanih bandi na civile.

Sukobi su se u međuvremenu pretvorili u protest protiv privremene vlade na čelu sa Samba-Panzom.

UN je izrazio zabrinutost, bojeći se da bi zemlja mogla ponovno skliznuti u nasilje koje je obilježilo kraj 2013. i 2014. godinu, kada su tisuće ubijene, a oko 27 000 osoba raseljeno.

Podsjećamo, Papa bi u studenom ove godine trebao posjetiti upravo Bangui u Srednjoafričkoj Republici, zatim Nairobi, glavni grad Kenije te prijestolnicu Ugande, Kampalu.

Tino Krvavica, Catholic Herald | Bitno.net