Dieudonne Nzapalainga

Zastrašujući događaj sa sretnim završetkom dogodio se ove nedjelje u Srednjoafričkoj Republici. Nakon što je sa svojom liječničkom ekipom obilazio bolesnike u okolici grada Yalokea, nadbiskup Dieudonne Nzapalainga odlučio je odvesti teško bolesnu muslimansku djevojčicu i njezine roditelje u Bangui, kako bi dijete primilo potrebnu bolničku njegu. Na putu prema 225 kilometara udaljenom Banguiu, naletjeli su na krvožednu “anti-balaka” policiju.

– Prijetili su kako će baciti granatu na naša vozila. S noževima u rukama izvukli su dijete i htjeli ga ubiti – prepričava dr. Ndawatcha, jedan od očevidaca događaja koji je zahvaljujući neustrašivom nadbiskupu Nzapalaingi imao sretan kraj.

Naime, nakon što je pripadnik anti-balake krenuo nožem na bolesno dijete, goloruki je nadbiskup skočio i zgrabio napadača za ruku, spriječivši najgore.

Događaj je za Voice of America (VOA) potvrdio i lokalni novinar Jovis Oukara, također svjedok ovog hrabrog čina.

Nakon što je spasio život osmogodišnje muslimanske djevojčice, nadbiskup Nzapalainga je skoro 15 minuta pregovarao s nasilnim ekstremistima, ne bi li im dopustili nastavak putovanja, prepričao je za VOA dr. Ndawatcha.

Sve se to odvijalo pred očima 15-ak metara udaljenih srednjoafričkih oružanih snaga o čijoj neutralnosti u sektaškim sukobima postoje ozbiljne sumnje. Podsjetimo, u ožujku 2013. godine ovu su afričku državu zahvatili nezapamćeni nemiri, nakon što su državnim udarom na vlast došli muslimanski Seleka pobunjenici i započeli progon nemuslimanskog stanovništva. Ubrzo, animisti i kršćani organizirali su anti-balaka odrede, kako bi se suprotstavili muslimanskim ekstremistima.

Ipak, uzrok ovog nesretnog događaja nema vjersku pozadinu, tvrdi o. Patrick Mbea, poglavar Kongregacije Svetog Duha iz  Srednjoafričke Republike, budući da se aktivnosti anti-balaka snaga ni na koji način ne mogu nazvati kršćanskima.

Na kraju spomenimo kako je Katolička Crkva jedna od rijetkih institucija koja i dalje osigurava zdravstvenu skrb u ovoj nemirima pogođenoj afričkoj državi, iako njezinim liječničkim ekipama svakodnevno prijete naoružane ekstremističke skupina. Njezino djelovanje nije usmjereno isključivo prema kršćanima, već svima koji su u potrebi, što najbolje pokazuje primjer nadbiskupa Nzapalaingija, ali i oca Bernarda Kinvija, kamilijanskog misionara iz Srednjoafričke Republike, kojega je zbog hrabrosti i nesebičnosti u spašavanju muslimanskog stanovništva, nagradom „Alison Des Forges“ odlikovala organizacija Human Rights Watch (HRW).

Miodrag Vojvodić | Bitno.net