nadbiskup belgijski

Dogodilo se to jučer. Nadbiskup Mechelena i Bruxellesa Andre-Joseph Leonard održavao je predavanje o temi borbe protiv abortusa na Sveučilištu u Bruxellesu. Odjednom, na predavanje su uletjele aktivistkinje iz Femena, feminističke skupine čije članice sve svoje “akcije” odrađuju u toplessu i tako privlače pažnju medija. Aktivistkinje su polijevale belgijskog prelata vodom i vikale na njega, a kasnije je pojašnjeno kako je razlogom njihova prosvjeda bila “homofobija i licemjerje Crkve”.

Nadbiskup je cijelo vrijeme ove besmislene provokacije mirno sjedio na svom stolcu dok su aktivistkinje bijesno vrištale na njega i posipale ga vodom. Kada ih je osiguranje udaljilo iz prostorije, Leonard je mirnim glasom dovršio svoje predavanje. Nakon što je završio, ustao je i poljubio plastičnu bočicu u obliku Djevice Marije koju su aktivistkinje koristile kako bi ga polijevale.

Riječ je o još jednom napadu na Katoličku crkvu i kršćanstvo, one vrste kakve su aktivistkinje iz skupine nastale u Ukrajini imale često u posljednje vrijeme. Osim već redovitog prosvjedovanja u toplessu na Trgu svetoga Petra u Vatikanu, Femen je “poznat” i po tome što su njegove pripadnice svojedobno motornom pilom srušile križ u blizini Kijeva u znak prosvjeda zbog zatočenja protestne punk skupine Pussy Riot u Rusiji. Taj je križ tamo postavljen 2005. u spomen na ukrajinske žrtve staljinističkog terora i njihov potez bio je žestoko kritiziran. Općenito, ta aktivistička skupina ima sve manje potpore i među feminističkim krugovima, posebice nakon što je objavljeno da njezine aktivistkinje za svoje provokacije dobivaju izdašne honorare o kojima većina žena u Ukrajini, za čija se prava skupina navodno bori, može samo sanjati.

J. R. Bitno.net