Blase Cupich

Fešta sv. Vlaha, jedan od najpoznatijih vjerskih događaja u Hrvatskoj koji sa svojom veličanstvenom procesijom spada među najočuvanije primjerke hrvatske katoličke tradicije i vjere, započeo je trodnevnom pripravom 30. siječnja, a trajat će sve do 7. veljače.

I ove godine očekuje se kako će u Festi sudjelovati nekoliko desetaka tisuća ljudi, a svakako najpoznatiji među njima biti će Papin izaslanik Vinko kardinal Puljić, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović te čikaški nadbiskup hrvatskih korijena Blase Cupich (čije je ime engleska varijanta imena Vlaho).

Prema rasporedu dostupnom na biskupijskim stranicama, nadbiskup Cupich propovijedat će danas u dubrovačkoj katedrali tijekom molitve Večernje.

Nadbiskup Blase Cupich, jedan je od izaslanika Američke biskupske konferencije na prethodnoj Sinodi o obitelji kojeg je osobno izabrao sam papa Franjo. Mnogi ga smatraju kontroverznom figurom liberalnog usmjerenja, na liniji ‘katoličkih progresivista’ poput kardinala Kaspera i kardinala Marxa. Dapače britanski Catholic Herald čak je pisao o tzv. “Cupichevsko-njemačkom prijedlogu“, koji govori o “unutrašnjem forumu” pomoću kojeg bi se određene osobe, a koje nisu u stanju primiti Svetu pričest, nakon konzultacija sa svojim duhovnikom, pripustile Euharistiji.

Valja napomenuti kako se zapravo radilo o nečemu što bismo mogli nazvati “C planom” kardinala Kaspera, nakon što je uočeno kako prvotni cilj omogućavanja pričesti za rastavljene i ponovno oženjene te “plan B” o prepuštanju tog pitanja mjesnim biskupijama, neće proći na Sinodi.

Međutim tu nije kraj, nadbiskup Cupich svrstan je, dakako protiv svoje volje, među biskupe koji su imali “neutralne ili pozitivne izjave” o LGBT populaciji, u “priručniku” o izvještavanju dolaska pape Franje u Philadelphiju, kojeg je izdala LGBT organizacija GLAAD. Osim mons. Cupicha kao “pozitivni primjeri” istaknuti su još Sean O’Malley, nadbiskup Bostona i Christopher Coyne, biskup Burlingtona.

Unatoč nekim kontroverznim stajalištima nadbiskup Cupich zadnjih je godina rado viđen gost u Hrvatskoj jer je svojim potezima bez ikakve dvojbe pomogao Crkvu u Hrvatskoj. Cupich je još dok je bio biskup Spokanea, služio kao predstojnik Ureda Američke biskupske konferencije za pomoć Crkvi u Središnjoj i Istočnoj Europi, a u to vrijeme je posjetio Hrvatsku, susrevši se s nekoliko naših biskupa. Također pomogao je osigurati novce i za rad Hrvatskog katoličkog sveučilišta što je istaknuto u intervjuu kojeg je dao za hrvatsko izdanje Radio Vatikana. U tom je razgovoru također istaknuo kako je “ponosan što je Hrvat”.

Neki smatraju kako je upravo nadbiskup Blase Cupich odigrao ključnu ulogu u pribavljanju novca za pokretanje važnog katoličkog medijskog projekta Laudato TV-a. Naime jedna od ključnih financijskih pomoći za pokretanje prve hrvatske katoličke televizije došla je od strane Američke biskupske konferencije preko Natječaja za potporu crkvenim projektima u središnjoj i istočnoj Europi. Na čelu komisije koja je objavila rezultate bio je upravo nadbiskup Cupich. Dapače, mons. Cupich pružio i javnu podršku televiziji, primivši voditeljicu cijelog projekta Kseniju Abramović u svojoj rezidenciji u Chicagu.

Osim sudjelovanja na molitvi Večernje, nadbiskup će se, javlja IKA, susresti i s predsjednicom RH Kolindom Grabar Kitarović u Biskupskom ordinarijatu, a početak susreta će biti otvoren za medije.

Tino Krvavica | Bitno.net