Nepoznati nasilnici presreli su prošli petak petoricu sjemeništaraca na putu prema školi te ih svukli do gola i pretukli, javlja agencija Fides.

Sjemeništarci su napadnuti na ulici zajedno s još nekolicinom učenika. I dok su neki učenici uspjeli pobjeći petorica sjemeništaraca nadbiskupije Merida brutalno je napadnuto te je jedan završio u bolnici. Premda neki smatraju kako napadači pripadaju jednoj od bandi koje se bore za prevlast u gradu, njihov identitet ostaje nepoznat.

Ovo nije prvi slučaj takve vrste u Venezueli čija je teška ekonomska situacija potaknula velike društvene proteste i nerede. Ovaj “socijalistički raj”, kako je često percipiran, doživio je ekonomski krah te je u veljači 2014. pokrenut val prosvjeda od kojih su neki završili izrazito nasilno.

Tako je u travnju iste godine buknuo veliki sukob između studenata na Sveučilištu u Caracasu, glavnom gradu Venezuele, gdje je došlo do velike tučnjave u kojoj su udarce izmijenili pristaše i protivnici sadašnje vlade predsjednika Nicolasa Maduroa. Tom prilikom također su mnogi studenti skinuti do gola i osramoćeni, a mnogi su zadobili i teške ozljede.

“Ovo nije način na koji se trebaju rješavati neslaganja koja postoje u društvu jer nas uvodi u vrtlog nasilja i očaja, a to je ono što vladu onemogućuje u izgradnji zajedništva među građanima”, izjavio je o incidentu mons. Baltazar Porras Cardozo, nadbiskup Meride.

“Nažalost, ponovno se susrećemo s ovim djelima nasilja, s ovim grupama koje ruše zajedništvo između ljudi na ulicama; sjemeništarci su napadnuti, skinuti do gola i pretučeni, a nigdje nije bilo sigurnosnih snaga koje bi trebale osigurati fizičko, moralno i duhovno blagostanje građana”, zaključeno je u službenom priopćenju nadbiskupije.

Kako izvještava agencija Fides, sukobi između sigurnosnih snaga i raznih bandi i paramilitarnih skupina preplavili su Venezuelu, a njezin glavni grad Caracas učinili najnasilnijim gradom na svijetu.

Tino Krvavica | Bitno.net