Novi predsjednik Njemačke biskupske konferencije, biskup Georg Bätzing, pozvao je na organizaciju opće sinode u Rimu koja bi odlučivala o prijedlozima kontroverznog “Sinodalnog puta”, prenosi CNA.

“Tema koja se potakne na sinodi treba se pojasniti i razriješiti na sinodi”, istaknuo je biskup Limburga, dodajući da “iznimno podržava prijenos uvida i odluka sinodalnog procesa u Rim, na razinu čitave Crkve – također i po pitanju žena i crkvenih službi”.

Bätzingove izjave dane su u sklopu intervjua njemačkom magazinu za crkvena i religijska pitanja Publik-Forum tijekom kojeg je prelat pružio podršku dvogodišnjem “Sinodalnom putu” kojim se želi odrediti smjer Crkve u Njemačkoj nakon potresnog izvješća o seksualnim zlostavljanjima.

Podsjećamo, spomenuti proces, koji ima četiri centralne teme – učenje Crkve o seksualnom moralu, uloga žene u crkvenim službama, svećenički život i disciplina (celibat) te razdvajanje moći u upravljanju Crkvom (klerikalizam) – više je puta kritiziran od nekih njemačkih biskupa, ali i iz samog Vatikana.

Jedan od glavnih kamenja spoticanja predstavlja Središnje vijeće njemačkih katolika (ZdK, op. a.), suorganizatora “Sinodalnog puta”, čiji su članovi, prema informacijama, javno istupali protiv crkvenog nauka o spolnosti i ređenju žena.

Njihovo sudjelovanje kao i uvjet da “sinodalni put” donese “obvezujuće odluke” zasmetalo je Svetoj Stolici koja je uputila nekoliko prigovora njemačkim biskupima, zbog čega je prethodnik biskupa Bätzinga na mjestu predsjednika Njemačke biskupske konferencije, kardinal Reinhard Marx, išao na razgovor u Vatikan. Svoje primjedbe uputio je i papa Franjo.

Unatoč tome, Marxov nasljednik ostao je na istim pozicijama, što je ponovio i u razgovoru za njemački magazin.

Tako je Bätzing ustvrdio da bi se u sinodalnim odlukama mogao naći crkveni blagoslov homoseksualnih parova. Biskup Limburga istaknuo je kako “nemali broj njih pati zbog toga što njihove veze ne mogu dobiti puno Crkveno odobrenje” te da iščekuju pozitivni “signal” iz Crkve. Pritom je upozorio da, po njegovom mišljenju, način na koji se trenutno naučava Crkveni nauk ljudi doživljavaju kao “moral zabrane”.

Kako piše CNA, papa Franjo više je puta istaknuo da se nauk o homoseksualnosti ne može mijenjati. Dodajmo i da je Kongregacija za nauk vjere, kojom je tada upravljao kardinal Joseph Ratzinger, 2003. ustvrdila da “nema nikakve osnove za izjednačavanje ili utvrđivanje čak ni dalekih sličnosti između zajednica osoba istoga spola i Božje zamisli o braku i obitelji.”

“Brak je svet, dok su homoseksualni odnosi protivni naravnomu moralnomu zakonu. Naime, homoseksualni čini “spolni čin zatvaraju daru života. Ne proizlaze iz prave čuvstvene i spolne komplementarnosti. Ni u kojem slučaju ne mogu biti odobreni”, objavljeno je u dokumentu „Promišljanja u svezi sa zakonskim prijedlozima o priznavanju zajednica istoga spola“.

Jedna od stvari koje bi mogle biti uključene u “Sinodalni put”, prema Bätzingu, je i dopuštanje pričesti drugim kršćanima koji nisu katolici.

“Kršćani mogu odlučiti s dobrim argumentima i prema vlastitoj savjesti sudjelovati u Euharistiji ili Posljednjoj večeri neke druge denominacije”, poručio je biskup, dodavši kako danas postoji “veliko slaganje oko onoga što vjerujemo i slavimo”.

Podsjetimo kako Katolička Crkva ima strogo definiran nauk o svetoj pričesti i tko je smije primati, premda u određenim okolnostima postoje iznimke.

Bätzing je također podržao i daljnju raspravu o “ređenju žena“, što je Crkva, uključujući i papu Franju, već više puta odbacila.

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije dodao je da Crkva uvijek treba čitati “znakove vremena” i, kada je potrebno, “razviti” svoj nauk, uključujući i pitanja seksualnog morala.

Kako piše CNA, prije no što je preuzeo vodeću ulogu među njemačkim prelatima, biskup Limburga predsjedao je forumom o seksualnosti u sklopu “Sinodalnog puta”. Podsjetimo da je nedavno jedan drugi njemački biskup napustio spomenuti forum nakon što je objavljen radni dokument koji o spolnosti govori kao o nečemu “polivalentnom”.

Pomoćni biskup Kölna Dominikus Schwaderlapp poručio je kako je u završnom radnom dokumentu foruma usvojena pretpostavku da crkveni nauk o spolnom moralu zahtijeva „daljnji razvoj“, dodavši kako takav pristup nije u skladu s katoličkim pogledom na „božanski dar spolnosti“.

Već ranije sudjelovanje u “Sinodalnom putu” odbila je poznata teologinja i dobitnica Ratzingerove nagrade, dr. Marianne Schlosser, zbog, kako je rekla, „pretjerane opsesije ređenjem žena“, te zabrinutosti pristupom i metodologijom „sinodalnog puta“.

Naglasivši kako se nije mogla složiti s izvješćem pripremne skupine, dr. Schlosser je u razgovoru za KNA kazala kako „opsesija ređenjem žena“ nema ni teološkog, ni povijesnog, ni pastoralnog, a ni duhovnog opravdanja, te kako je rasprava o ovoj temi zaključena, a svi argumenti već dobro poznati. Budući da nije riječ o disciplinarnom pitanju, ređenje žena ne može biti predmet rasprave na sinodalnom putu u kojem sudjeluju zaređeni službenici i laici.

Najprominentniji kritičar sinodalnog procesa svakako je nadbiskup Kölna kardinal Reiner Maria Woelki koji je početkom veljače istaknuo da se “Sinodalni put pretvorio u protestantski parlament“.