Kardinal Reiner Maria Woelki/Foto: Jochen Rolfes/Nadbiskupija Köln”Svi moji strahovi su se obistinili”, izjavio je kölnski nadbiskup Reiner Maria Woelki nakon završetka prve trodnevne sesije “sinodalnog puta” koji je, unatoč kritikama iz Vatikana, pokrenula Crkva u Njemačkoj.

U razgovoru za Domradio, koji je dao 1. veljače, kardinal Woelki izjavio je kako se bojao da će se događaj pretvoriti u protestantski parlament.

“To se doista i dogodilo.”

Kardinal je dodao i kako je hijerarhijski ustroj Crkve doveden u pitanje, što se moglo vidjeti od prvog trenutka “sinodalnog puta”.

“To je bilo vrlo jasno vidljivo kada su na (liturgijsku) službu biskupi i laici ušli zajedno u procesiji čime se željelo istaknuti da smo svi jednaki. No to nema veze s onime što Katolička Crkva jest i što predstavlja”, prenosi njegove riječi Catholic News Agency.

Kardinalove izjave javno je osudio Tim Kurzbach, prominentni laik i predsjednik Biskupijskog katoličkog vijeća Nadbiskupije Köln, navodi isti portal.

U priopćenju koje su objavili njemački mediji, Kurzbach je optužio kardinala za “uništavanje autoriteta biskupske službe” nakon što nije pružio podršku “sinodalnom putu”.

Dodao je i kako su Woelki i nekolicina “tradicionalista” bila “preneražena činjenicom da odjednom svi imaju jednako pravo glasa”.

Kurzbach je istaknuo kako prelati poput kölnskog nadbiskupa moraju dobrim argumentima uvjeriti okupljene u svoje stavove te da je već odavno trebao “shvatiti da (biskupska) služba sama po sebi više ne predstavlja pravi autoritet”.

Kardinal Woelki poručio je pak u intervjuu kako se tijekom skupštine “mogao osjetiti pad pozornosti (među okupljenima) kada bi određene osobe došle za mikrofon i zauzele drugačiju poziciju” od one dominantne.

Njemački prelat jedan je od rijetkih glasova u tamošnjem episkopatu koji je istaknuo svoje rezerve prema kontroverznom “sinodalnom putu”, dvogodišnjem procesu kojim se želi odrediti smjer Crkve u Njemačkoj nakon potresnog izvješća o seksualnim zlostavljanjima.

Proces je započeo 30. siječnja prvim skupom koji se u Frankfurtu na Majni održavao do 1. veljače. Na sastanku su se okupili biskupi, svećenici, ali i predstavnici laika kako bi diskutirali o četiri teme: učenju Crkve o seksualnom moralu, ulozi žene u crkvenim službama, svećeničkom životu i disciplini (celibat) te razdvajanju moći u upravljanju Crkvom (klerikalizam).

Uz Biskupsku konferenciju Njemačke kao jedan od organizatora “sinodalnog puta” sudjeluje i Središnje vijeće njemačkih katolika (ZdK, op. a.) čiji su članovi, prema informacijama, javno istupali protiv crkvenog nauka o spolnosti i ređenju žena.

Njihovo sudjelovanje kao i uvjet da “sinodalni put” donese “obvezujuće odluke” zasmetalo je Svetoj Stolici koja je uputila nekoliko prigovora njemačkim biskupima, zbog čega je predsjednik njihove konferencije, kardinal Reinhard Marx, išao na razgovor u Vatikan. Svoje primjedbe uputio je i papa Franjo.

Uz Woelkija, neslaganje je javno izrazio još jedan njemački prelat, biskup Rudolph Voderholzer, objavivši 26. rujna prošle godine u priopćenju kako smatra “da od početka sinodalnog procesa postoji neiskrenost”.

Dodao je kako, po njegovu mišljenju, postoji “manjak teološke hermeneutike i prihvaćanja principa katoličkih temelja vjere – koji se odnose na Sveto pismo, tradiciju, Nauk i koncile kao najsnažnije argumente – od strane svih uključenih”.

Njemački prelat napisao je tada da će i dalje sudjelovati u sinodalnom putu kako “ne bi bio optužen za negiranje dijaloga na koji nas snažno potiče papa Franjo”, ali da “zadržava pravo” da ga napusti “nakon početnog iskustva”.

S druge strane, generalni tajnik Njemačke biskupske konferencije, isusovac p. Hans Langendörfer, izjavio je uoči početka dvogodišnjeg procesa: “Smatramo kako nije prihvatljivo da se – sada i u budućnosti – o svim pitanjima odlučuje u Rimu bez sudjelovanja lokalnih crkvi.”

Liberalna agenda koja, izgleda, dominira “sinodalnim putem” već je prije svog početka “otjerala” i neke laike. Dr. Marianne Schlosser, inače članica Teološkog povjerenstva Austrijske biskupske konferencije, te članica Povjerenstva za vjerska pitanja Njemačke biskupske konferencije, povukla se navevši kao razlog „pretjeranu opsesiju ređenjem žena“, te zabrinutost pristupom i metodologijom „sinodalnog puta“.

Tino Krvavica | Bitno.net