Pomoćni biskup Kölna objavio je kako više ne sudjeluje u sinodalnom forumu o spolnosti, koji je dio Sinodalnog puta njemačkih biskupa.

Biskup Dominikus Schwaderlapp u četvrtak je za list Die Tagespost izjavio da forum naziva “Život u uspješnim odnosima” koji je napustio pokušava dovesti u pitanje temeljni nauk Katoličke Crkve o spolnom moralu, govoreći o spolnosti kao nečem „polivalentnom“.

Završni radni dokument foruma usvojio je pretpostavku da crkveni nauk o spolnom moralu zahtijeva „daljnji razvoj“, objasnio je biskup, dodavši kako takav pristup nije u skladu s katoličkim pogledom na „božanski dar spolnosti“.

„Tijekom posljednjih 50 godina crkveno Učiteljstvo dalo je precizne izjave o pitanjima spolnog morala. Čineći to, produbilo je i razvilo crkveni nauk“, izjavio je Schwaderlapp za CNA Deutsch.

„’Daljnji razvoj’ nikada ne može značiti uništavanje onoga što postoji, nego bi trebao graditi na tome. Sveti pape Pavao VI. i Ivan Pavao II. dali su obvezujuće izjave da spolnost, iz perspektive stvaranja, sadrži dva značenja koja su neodvojivo povezana: prijenos života i komunikaciju ljubavi“, rekao je pomoćni biskup Kölna.

Od članova sinodalnog foruma očekivalo se da prihvate premisu o ‘polivalentnoj spolnosti’ što nije u skladu s crkvenim naukom, objasnio je biskup. Dodao je kako nije bilo nikakve opće rasprave o prihvaćanju spornog radnog dokumenta što ga je dovelo do odluke da napusti sudjelovanje u forumu.

U svom se razgovoru za CNA osvrnuo i na papinske dokumente “Humanae Vitae” i “Familiaris Consortio”, rekavši kako ti tekstovi nisu tek „materijal za razmišljanje“, nego „obvezujući dokumenti Učiteljstva“.

Schwaderlapp je također izrazio bojazan da se Sinodalni put ne bavi stvarnim potrebama vjernika. „Koja od ovih pitanja će biti važna kada budemo na smrtnoj postelji, pripremajući se za susret s nebeskim sucem – u nadi da ćemo to učiniti? Čini mi se da će tada biti važna sasvim drugačija pitanja, poput: ‘Koliko sam se trudio u svojem svakodnevnom životu u ljubavi prema Bogu i bližnjima?’“, zapitao se Schwaderlapp.

Pomoćni biskup Kölna ustvrdio je kako nije pristajanje uz tradiciju odvojilo ljude od Crkve, nego pretjerano bavljenje samima sobom i ne davanje „odgovora na egzistencijalna pitanja čovječanstva“.

Ponudio je i svoje viđenje kako sve veći jaz između crkvenog nauka i ponašanja vjernika govori o tome da je pogled na spolnost kao na Božji dar „prilično zanemaren“. „To se mora promijeniti, i to što prije“, zaključio je Schwaderlapp.