Papa Franjo uputio je pismo Crkvi u Njemačkoj, objavljeno jučer, u kojem je izrazio svoju zahvalnost na katoličkoj zajednici u toj zemlji koju je, ističući
središnje mjesto Duha Svetoga u Crkvenoj obnovi, pozvao da ne hodi sama.

Pismo je doprinos Svetoga Oca sinodskom putu koji su njemački biskupi odredili na plenarnom zasjedanju u ožujku ove godine, a koji polazi od problema spolnoga zlostavljanja u Crkvi u Njemačkoj, starenja zajednica, nedostatka zvanja, nedostatnog prihvaćanja katoličkog nauka o spolnosti te pitanja o načinu života svećenika.

Sveti je Otac u pismu upozorio da je pokušaj rješavanja problema oslanjajući se samo na vlastite snage, metode i inteligenciju, unaprijed osuđen na neuspjeh te posljedično dovodi do množenja zla koje se želi nadvladati. Primijetivši sve veće slabljenje vjere sa svime što to uključuje na duhovnoj, društvenoj i kulturnoj razini, papa Franjo je istaknuo važnost sinodalnosti koja se ostvaruje ponajprije odozdo prema gore, a nakon toga odozgo prema dolje. Prioritet dakle imaju svakodnevni i konkretni život.

Hod sinodskim putem prije svega zahtijeva hrabrost – napisao je Papa, dodavši da je istovremeno potreban oprez kako se ne bi upalo u zamke poput uvjerenja da se najbolji odgovor nalazi u reorganizaciji s ciljem uređivanja i olakšavanja crkvenoga života, prilagođavajući ga suvremenom načinu razmišljanja ili logici neke skupine. Organizirana crkvena stvarnost ne rješava ništa – napomenuo je Sveti Otac, upozorivši da je također potreban „ugriz“ evanđelja i njegove svježine.

Papa je u pismu istaknuo središnju važnost vjere, evangelizacije i Duha Svetoga. Pritom je napomenuo da evangelizacija nije taktika repozicioniranja Crkve u današnjem svijetu, niti „retuširanje“ kojim bi se Crkvu prilagodilo duhu vremena, gubeći time njenu originalnost i proročku misiju. S druge strane, kako stoji u Papinom pismu, evangelizacija ne znači ni pokušaj povratka navikama i praksama koje imaju smisla u drugim kulturnim kontekstima.

Ciljevi su istinske reforme, kako je istaknuo Sveti Otac, ići u susret braći i sestrama, osobito onima na marginama i najslabijima. Izazovi koji nas očekuju i različita pitanja koja se pojavljuju ne mogu se ignorirati ili skrivati, nego se s njima moramo suočiti pazeći s jedne strane da u njima ne zaglibimo, a s druge strane da ih ne izgubimo iz vida, ograničavajući naš obzor i stvarnost.

Svatko mora biti saslušan, pogotovo jednostavni i maleni – potaknuo je papa Franjo te pismo Crkvi u Njemačkoj zaključio riječima: „Krenimo na put zajedno, kao apostolsko tijelo, i slušajmo jedni druge pod vodstvom Duha Svetoga, čak i ako ne mislimo na jednak način. Gospodin nam pokazuje put Blaženstava.“Pismo je doprinos Svetoga Oca sinodskom putu koji su njemački biskupi odredili na plenarnom zasjedanju u ožujku ove godine, a koji polazi od problema spolnoga zlostavljanja u Crkvi u Njemačkoj, starenja zajednica, nedostatka zvanja, nedostatnog prihvaćanja katoličkog nauka o spolnosti te pitanja o načinu života svećenika.

Vatican Media | Bitno.net