Novoizabrani predsjednik Njemačke biskupske konferencije biskup Georg Bätzing izjavio je kako će podržati sinodalni put koji je pokrenula Crkva u Njemačkoj, ali i prijedlog dokumenta zajedničke pričesti s luteranima, donosi CNA.

U govoru na zatvaranju plenarnog zasjedanja Njemačke biskupske konferencije u Mainzu biskup Bätzing je potvrdio kako će nastaviti slijediti „velike korake kardinala Reinharda Marxa u nastavku sinodalnog puta“. Također je izjavio kako je „sinodalni put, unatoč oštrim kritikama, imao dobar početak“.

Izjavio je i kako je papa Franjo podržao kontroverzni sinodalni put, navodeći kako je on bio u skladu i „točno ono što je Sveti Otac želio“. Papa Franjo je sredinom prošle godine njemačkim vjernicima poslao pismo u kojem je upozorio kako je pogrešno shvaćanje sinodalnosti, oslonjeno samo na vlastite snage, metode i inteligenciju, „unaprijed osuđeno na neuspjeh“ te „posljedično dovodi do množenja zla koje se želi nadvladati“.

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije podržao je dokument „Zajedno za Božjim stolom“, koji je sastavila ekumenska grupa, sastavljena od katolika i luterana. Tim tijelom predsjedava protestantski biskup Martin Hein. Dokument se zalaže da će se u budućnosti moći pričešćivati i nekatolici. Biskup Bätzing smatra kako bi kršćani drugih denominacija sami trebali odlučivati hoće li i kada primiti svetu pričest.

Kardinal Kurt Koch, predsjednik Papinskog vijeća za jedinstvo kršćana, ovaj je dokument odbacio. Tom prilikom je izjavio da je dokument utemeljen na pretpostavci koja se ne može podržati – da je katoličko euharistijsko slavlje jednako protestantskoj Posljednjoj večeri. Kardinal Koch je istaknuo kako postoje još neka otvorena pitanja koja se trebaju razjasniti.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net