Njemački biskupi ovaj će tjedan glasovati o statutima “obvezujućeg sinodalnog procesa”, nekoliko dana nakon što je predsjednik Njemačke biskupske konferencije, kardinal Reinhard Marx, razgovarao o planovima s papom Franjom i kardinalom Marcom Ouelletom, perfektom Kongregacije za biskupe.

CNA javlja kako njegovi izvori govore da biskupi planiraju glasovati o “suštinski nepromijenjenom” nacrtu statuta o stvaranju Sinodalne skupštine koju će sačinjavati članovi biskupske konferencije i Središnjeg vijeća njemačkih katolika, unatoč pismu iz Vatikana u kojem se upozorilo na nepravilnosti ‘sinodalnog puta’.

Prema izvorima bliskim Njemačkoj biskupskoj konferenciji, Marx je po povratku nastojao uvjeriti biskupe da je tijekom sastanaka održanih u Rimu uspio ‘razjasniti’ namjere njemačkih biskupa.

“Kardinal Marx želio se vratiti s nedvosmislenim znakom Papine podrške, po mogućnosti u pisanoj izjavi”, rekao je crkveni izvor za CNA. “Nije dobio traženo, ali je rekao da su nesporazumi riješeni.”

Marx je navodno na sastancima u Rimu iskoristio priliku da “umanji” značaj sinodalnih planova te da uvjeri Vatikan kako su izrečene kritike u pismu poslanom početkom rujna neutemeljene.

“Marx je rekao kardinalu Ouelletu da neće održati sinodu, pogotovo ne sabor, u skladu s kanonskim zakonom, nego samo forum za raspravu nazvan sinodom”, rekao je jedan dužnosnik za CNA nakon sastanka.

“Ako je to istina, Kongregacija tu ne može učiniti ništa – rasprava je rasprava, ona se ne dotiče učiteljske ili upraviteljske vlasti i ne može biti intervencije.”

Ranije su njemački biskupi govorili o sinodalnim planovima kao “obvezujućim”, a statuti koji su u kolovozu dobili preliminarno odobrenje ukazuju na to da će Skupština moći donositi obvezujuće odluke, iako dopuštajući da ih se pojedini biskupi neće morati držati.

Prošlog je tjedna glasnogovornik Njemačke biskupske konferencije za Catholic News Service izjavio kako riječ “obvezujući” ne znači da će se crkveni dužnosnici morati držati sinodalnih zaključaka. “Obvezujući znači da je riječ o glasovanju”, a ne samo o raspravi, rekao je Kopp.

CNA-ov izvor izjavio je kako su Marxova uvjeravanja usmjerena prema Vatikanu u suprotnosti s nacrtom sinodalnih statuta u kojima stoji kako će planirana skupština biti tijelo koje će “donositi odluke” o pitanju spolnog morala, celibata, te uključivanju žena u crkvene službe.

“Ako me pitate govori li Marx jedno u Rimu, a drugo u Njemačkoj, odgovor je: možda. No, znamo da će postojati tekst i glasovanje, i onda ćemo vidjeti što su činjenice”, rekao je izvor iz Kongregacije za biskupe.

Više je dužnosnika potvrdilo kako je Marx nakon sastanka s Papom uvjeravao nekoliko njemačkih biskupa kako Franjo nije znao za pismo kardinala Ouelleta, pokušavajući ih uvjeriti da se Papa ne protivi Sinodi.

Ipak, dužnosnik iz Kongregacije za biskupe kojom Ouellet predsjeda CNA-u je rekao kako nema sumnje da je Sveti Otac bio upoznat s pismom budući da je ono bilo poslano u njegovo ime, nakon što je Franjo u lipnju izrazio svoju zabrinutost zbog zbivanja u Njemačkoj.

“Da je Sveti Otac Marxu rekao da je zadovoljan s njemačkim planovima, kardinal Marx bi podijelio tu izjavu, siguran sam”, zaključio je.

Ivo Džeba | Bitno.net