Njemački mediji su objavili studiju koja dokazuje kako su u proteklih sedamdeset godina u Crkvi počinjeni seksualni zločini nad 3677 maloljetnika. Der Spiegel je prenio kako je studiju naručila Njemačka biskupska konferencija, a ona je otkrila da je od 1946. do 2014. godine 1670 pripadnika klera navodno zlostavljalo tisuće maloljetnika, većinom dječake, donosi Catholic Herald.

Njemački list je citirao kopiju studije koju su sastavila tri njemačka sveučilišta. Rezultati studije su javnosti trebali biti predstavljeni 25. rujna, tijekom jesenskog zasjedanja Njemačke biskupske konferencije. Inače, metodologija studije se navodno značajno razlikuje od one kojom se koristilo državno tužiteljstvo savezne američke države Pennsylvanije.

Der Spiegel je također objavio kako je u sklopu studije analizirano i ispitano 38 tisuća dokumenata iz 27 biskupija te navodno dokazano da je preko pola žrtava imalo 13 ili manje godina. Njemačke novine su također objavile informaciju kako su brojni dokazi bili „uništeni ili se njima manipuliralo“.

Biskup Triera Stephan Ackermann je izjavio: „Svjesni smo opsega seksualnog zlostavljanja koji dokazuje ova studija. Ovo je za nas depresivno i sramotno. Studija je nešto što dugujemo ne samo Crkvi, nego prije svega onima koji su zlostavljani.“ Također je dodao kako mu je žao što su rezultati studije procurili u javnost. „Studiju smo naručili prije četiri godine. Mi biskupi se sada suočavamo s rezultatima, a naš prvi korak bit će zasjedanje u Fuldi“, izjavio je biskup Ackermann.

U izjavi, koju je dao u ime Njemačke biskupske konferencije, biskup Ackermann je osudio neodgovorno objavljivanje studije “koje predstavlja ozbiljan udarac na one koji su pogođeni seksualnim zlostavljanjem”. Dodao je kako čak ni svi članovi Njemačke biskupske konferencije nisu bili upoznati sa sadržajem studije.

Svrha ove studije, u kojoj su sudjelovale sve njemačke biskupije, bila je, kako navodi Njemačka biskupska konferencija, „postizanje jasnijeg i transparentnijeg uvida u tamnu stranu naše Crkve, i to ne samo zbog onih koji su pogođeni, nego kako bismo uvidjeli svoje prekršaje i učinili sve što je u našoj moći kako se oni nikada više ne bi ponovili“.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net