Ređenje žena i promjena nauka o homoseksualnosti nisu pitanja o kojima se može raspravljati, poručio je Vatikan njemačkim biskupima uoči zajedničkog sastanka koji bi se u siječnju trebao održati u Rimu.

Novu “packu” Crkvi u Njemačkoj objavio je 24. studenog katolički tjednik Die Tagespost, samo tri dana nakon što je u javnost procurio sadržaj pisma pape Franje u kojem izražava zabrinutost kontroverznim Sinodalnim putem.

Novoobjavljeno pismo, koje nosi nadnevak 23. listopada i potpis Državnog tajnika Svete Stolice kardinala Pietra Parolina (de facto drugog čovjeka Svete Stolice), upućeno je glavnoj tajnici Njemačke biskupske konferencije Beate Gilles te je podijeljeno svim biskupima.

Autentičnost dokumenta za njemačko izdanje portala Catholic News Agency potvrdio je glasnogovornik Biskupske konferencije.

Iz Vatikana su njemačke prelate prvo podsjetili da je u Rimu nedavno održana jedna od faza trogodišnje Sinode o sinodalnosti, poručivši kako je “nužno poštovati ovaj hod univerzalne Crkve kako bi se izbjegao dojam da postoje paralelne inicijative koje su ravnodušne prema nastojanju za zajedničkim putovanjem”.

Podsjećamo, za razliku od globalne Sinode o sinodalnosti u koju su uključene sve partikularne Crkve u svijetu, Sinodalni put, započet 2019., isključiva je njemačka inicijativa. Osim biskupa, na njoj su sudjelovali i predstavnici najveće laičke organizacije u zemlji, Središnjeg vijeća njemačkih katolika (ZdK), čiji su članovi javno istupali protiv crkvenog nauka o spolnosti i ređenju žena. Kao uzrok sazivanja Sinodalnog puta navedeni su problemi svećeničkog zlostavljanja, a sudionici su tijekom nekoliko godina raspravljali o četiri teme: svećeničkom celibatu, spolnom moralu, klerikalnoj moći i ulozi žene u crkvenim službama. Vatikan i papa Franjo više su pute kritizirali organizaciju i ciljeve spomenutog procesa. Kritike su također upućene i iz dijela njemačkog episkopata dok su neki sudionici, nezadovoljni pokušajima promjene Nauka Crkve, napustili Sinodalni put.

Spomenute kontroverze pokušalo se riješiti na sastancima njemačkog episkopata i Vatikana u Rimu (posljednji je održan u srpnju ove godine), a osim sljedećeg u siječnju, susreti su najavljeni i za travanj te srpanj 2024.

Upravo su ređenje žena i inicijativa za promjenu spolnog morala po pitanju homoseksualnosti (Katolička Crkva naučava da su “homoseksualni čini u sebi neuredni“) granice koje je Vatikan povukao i o kojima odbija pregovarati s Njemačkom biskupskom konferencijom.

Kardinal Parolin tako u pismu podsjeća da je papa Franjo više puta “izravno potvrdio” nauk koji je sv. Ivan Pavao II. zapisao u dokumentu ‘Ordinatio Sacerdotalis’, prema kojem Crkva “nema nikakve ovlasti podijeliti svećenički red ženama”.

Također, kardinal je zaprijetio “disciplinskim posljedicama” onima koji proturječe doktrini, uključujući moguću kaznu ekskomunikacije za “pokušaj zaređenja žena”.

Što se tiče homoseksualnosti, Parolin je poručio kako je ono “još jedna tema o kojom lokalna Crkva ne može zauzeti drugačiji stav”.

“Čak i ako priznamo da sa subjektivne točke gledišta mogu postojati različiti čimbenici koji nas pozivaju da ne sudimo o ljudima, to ni na koji način ne mijenja procjenu objektivne moralnosti ovih čina.”

Učiteljstvo Crkve redovito naglašava da je “objektivna moralna procjena seksualnih odnosa između osoba istog spola precizno i sigurno uspostavljena”.

“Drugo je pitanje, kojim se ovdje ne bavimo, subjektivna moralna odgovornost kod takvih odnosa u svakom pojedinom slučaju”, dodao je Parolin.

Na kraju, vatikanski je tajnik podsjetio na pismo pape Franje njemačkim katolicima iz 2019. u kojem je upozorio na “grijeh sekularizacije i sekularnog mentaliteta suprotnom Evanđelju”.

“Čuvajmo se kušnji koje dolaze od oca laži i majstora podjela koji, gurajući potragu za nečim što se čini dobrim ili za odgovorom na neku sređenu situaciju u konačnici rastače tijelo svetoga i vjernoga Božjega naroda.”

Inače, njemački episkopat odbio je komentirati nedavno objavljeno pismo pape Franje, a za sada se nisu javno osvrnuli niti na dokument kojeg potpisuje kardinal Parolin.

S druge strane, reagirati nije propustio kontroverzni Središnji odbor njemačkih katolika (ZdK).

Potpredsjednik ZdK Thomas Söding tako je jučer poručio da posljednje pismo pokazuje kako između Njemačke i Rima postoji dijaloški proces i to je “normalno dobar znak”. Također je odbacio tvrdnje kako postoje pitanja o kojima se ne može raspravljati.

“Nije riječ o pregovaranju, već o tome želite li se s uočiti s problemima koji postoje u Katoličkoj Crkvi”, poručio je Söding.