Četiri izaslanice u njemačkom „Sinodalnom putu“ objavile su kako prekidaju suradnju u tom reformskom procesu, proizlazi iz pisma što su ga zajednički objavile u srijedu 22. veljače u listu „Die Welt“, prenosi KNA.

Razlog napuštanja „Sinodalnog puta“ to je što se Katolička Crkva u Njemačkoj sve više udaljuje od opće Crkve, napisale su teologinje Marianne Schlosser i Katharina Westerhorstmann, filozofkinja religije Hanna-Barbara Gerl-Falkovitz i novinarka i predstavnica pokreta „Maria 1.0“ Dorothea Schmidt.

Četiri potpisnice, koje je Njemačka biskupska konferencija 2019. imenovala među izaslanike, navode u otvorenom pismu kako su odlučile da neće sudjelovati na posljednjoj sinodskoj skupštini od 9. do 11. ožujka te da će istupiti iz „Sinodalnog puta“.

„Ovime dajemo ostavku“, pišu.

Podsjećaju kako je cilj „Sinodalnog puta“ bio suočavanje s problemom seksualnog zlostavljanja. „Međutim, tijekom toga dovedene su u pitanje i središnje poruke katoličkog nauka i uvjerenja. U tome putu, na kojemu se prema našoj procjeni Crkva u Njemačkoj sve više udaljava od opće Crkve, ne možemo više sudjelovati“ , pišu u „Die Weltu“.

Taj je proces, nastavljaju, uvijek iznova ignorirao „intervencije i pojašnjenja Vatikana i Pape“. Stoga bi nastavak sudjelovanja za njih značio „podupirati smjer koji Crkvu u Njemačkoj očito udaljuje od univerzalne Crkve“.

Prema njihovim riječima, odluke u okviru „Sinodalnog puta“ u posljednje tri godine nisu samo učinile upitnima ključne temelje katoličke teologije, antropologije i crkvene prakse, nego su ih dijelom potpuno iznova definirale. „Pritom nije objašnjeno što može biti važeći teološki argument“, pišu, dodajući kako ozbiljne primjedbe u korist sada važećeg crkvenog nauka nisu uzete u obzir.

U okviru „Sinodalnog puta” njemački biskupi zajedno sa Središnjim odborom njemačkih katolika (Zentralkomitee der deutschen Katholiken – ZdK) raspravljaju o budućnosti crkvenog života u Njemačkoj. Povod pokretanju „Sinodalnog puta“ bila je kriza izazvana skandalom zbog seksualnog zlostavljanja u crkvenim krugovima. U raspravama u okviru „Sinodalnog puta“ glavna težišta predstavljaju spolni moral, svećenički oblik života, moć i utjecaj te uloga žena u Crkvi.

Inicijativa „Maria 1.0“, kojoj pripada jedna od potpisnica Dorothea Schmidt, okuplja katolike koji se zauzimaju za jedinstvo Crkve i vjernost papinskom učiteljstvu. Inicijativa djeluje pod geslom „Mariji nije potreban update“ i poziva na novu evangelizaciju.