Na početku prvoga virtualnoga zasjedanja njemačkih biskupa u utorak 23. veljače teologinja Beate Gilles (50) izabrana je za prvu generalnu tajnicu Njemačke biskupske konferencije, prenosi Vatican News.

Gilles nasljeđuje isusovca o. Hansa Langendörfera koji je umirovljen u siječnju nakon 25 godina u toj službi. Dosad je vodila Odbor za obitelji, djecu i mlade pri ordinarijatu Limburške biskupije. Predsjednik Njemačke BK limburški biskup Georg Bätzing, koji joj je i dosad bio nadređeni, opisao je Gilles kao „vrsnu teologinju, vjernu Crkvi i dobrog katoličkoga smisla za humor“.

Beate Gilles ističe da „nije feministica ali je vrlo samopouzdana žena, te izdržljiva sportašica“. Novu službu ocjenjuje kao veliki izazov u ovom trenutku u kojem slabi povjerenje u Crkvu i jača želja za promjenom. Sinodalni put, proces reforme Katoličke Crkve u Njemačkoj, je dobar za Crkvu, smatra Gilles koja novu službu preuzima službu početkom srpnja.

Na virtualnoj konferenciji za novinare biskup Bätzing predstavio je teme zasjedanja koje će raspravljati do četvrtka 25. veljače ujutro. Osvrnuvši se na pandemiju koronavirusa istaknuo je da je u društvu kao i u Crkvi najvažnije držati se zajedno. Najavio je studijski dan u srijedu 24. veljače koji će se baviti pitanjem istupanja iz Crkve, istaknuvši pritom da je riječ o ljudima a ne brojkama. Među središnjim temama je i zlostavljanje od strane članova Crkve, i „premda je već postignut veliki napredak, sve to nije dovoljno u postizanju pravde za žrtve“, istaknuo je mons. Bätzing. Dodao je da žrtve trebaju imati puno veću ulogu u rješavanju i prevenciji zlostavljanja u Crkvi.

Biskup Bätzing novinarima je govorio i o pitanju potpomognutoga samoubojstva, istaknuvši da je stav Crkve tu jasan, i kako se osjeća da mnogi političari i zakonodavci traže pomoć u stvaranju zakonskih temelja koji će štititi život od začeća do smrti. Rekao je i da se biskupi žele u javnosti jasno postaviti po pitanju palijativne medicine.