Njemačka biskupska konferencija objavila je u ponedjeljak 23. siječnja pismo koje su dobili iz Vatikana u kojem trojica rimskih kardinala, pozivajući se na papu Franju, odbacuju mogućnost osnivanja “Sinodalnog vijeća” kao savjetodavnog i upravnog tijela, prenosi KNA.

Sinodalna skupština u Njemačkoj donijela je ranije odluku o osnutku “Sinodalnog vijeća”, novoga tijela koje bi se kao savjetodavno i upravno tijelo trebalo baviti “bitnim procesima u Crkvi i društvu”. U okviru toga tijela, kako je planirano, biskupi, svećenici i laici trebali bi zajednički raspravljati i odlučivati o temeljnim crkvenim pitanjima kao i o korištenju novčanih sredstava.

Ni Sinodalni put (Synodale Weg) niti neko tijelo koje bi on odredio, kao ni bilo koja nacionalna biskupska konferencija, nisu ovlašteni osnivati takvu vrstu gremija, koji ograničava autoritet biskupa, navodi se u pismu s nadnevkom 16. siječnja. Pismo su potpisali kardinal državni tajnik Pietro Parolin i kardinali kurije Luis Ladaria i Marc Ouellet. Potpisnici naglašuju da je papa Franjo “in forma specifica odobrio i naložio slanje” pisma, odnosno da sadržajno stoji iza njega.

Trojica rimskih kardinala pišu kako njemački biskupi nemaju obvezu sudjelovanja u “Sinodalnom odboru”, koji bi sukladno dosadašnjim planovima trebao pripremiti osnivanje “Sinodalnog vijeća”.

Iz pisma je vidljivo da su se kölnski nadbiskup Rainer Maria Woelki, eichstättski biskup Gregor Maria Hanke, augsburški biskup Bertram Meier, passauški biskup Stefan Oster i regenburški biskup Rudolf Voderholzer obratili Vatikanu s upitom moraju li i smiju li sudjelovati u radu Sinodalnog odbora.

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije, limburški biskup Georg Bätzing, najavio je provedbu namjere o osnivanju “Sinodalnog vijeća” unatoč negativnom odgovoru iz Rima. U pismu nije upitan “Sinodalni odbor”, koji bi pripremio osnutak “Sinodalnog vijeća”, tvrdi biskup Bätzing. Osim toga, prema njegovim riječima i “Sinodalno vijeće” bit će “u granicama važećeg crkvenog prava”.

Biskup Bätzing smatra da Vatikan vidi opasnost slabljenja biskupske službe i tvrdi da to nije slučaj. “Sinodalno savjetovanje vidim upravo kao snaženje te službe”, rekao je, dodajući kako namjerava i u budućnosti “još intenzivnije” razmišljati o takvim oblicima i mogućnostima pritom tražeći razgovor s odgovornima u Vatikanu. Biskup Bätzing u izjavi koja je objavljena po svršetku redovitog zasjedanja Stalnog vijeća Njemačke biskupske konferencije u Würzburgu, na kojoj je sudjelovalo 27 mjesnih ordinarija, kaže kako je zahvalan što je “veliki dio Stalnog vijeća ponovno naglasio volju da provede odluku Sinodalne skupštine o Sinodalnom vijeću i započne savjetovanje”.

Biskup Bätzing je dodao kako će se “uskoro pozabaviti pozivom u pismu na razgovor u Rimu – to će učiniti predsjedništvo Sinodalnog puta”, što znači zajedno s predstavnicima laika. Napomenuo je kako “o sadržajima i ciljevima sinodalnog savjetovanja na svim razinama Crkve u našoj zemlji s Rimom još uopće nismo bili u prilici razgovarati”.

Izjavu biskupa Bätzinga podržala je i predsjednica Središnjeg odbora njemačkih katolika (Zentralkomitee der deutschen Katholiken) Irme Stetter-Karp.