Jedna od tema Franjinog intervjua za Associated Press bio je i Sinodalni put u Njemačkoj za kojega je Sveti Otac ustvrdio da ga vode “elite” te da je izložen utjecaju ideologija.

Govoreći u kontekstu biskupske Sinode o sinodalnosti koja će ove godine započeti Rimu, Papa je kazao kao “njemačko iskustvo” neće biti od pomoći u tom procesu jer “nije riječ o ozbiljnom sinodalnom putu”.

“To je takozvani sinodalni put kojeg su stvorile elite, on ne obuhvaća ukupnost Božjeg naroda”, kazao je Franjo.

Iako smatra da je ostvarenje dijaloga dobra stvar Franjo upozorava da postoji “opasnost da nešto vrlo, vrlo ideološko procuri unutra. Kada se ideologija umiješa u crkvene procese, Duh Sveti odlazi kući, jer ideologija dolazi na mjesto Duha Svetoga”.

“Moramo biti strpljivi, voditi dijalog i pratiti ljude koji su na pravom sinodalnom putu”, kazao je Franjo, misleći na globalni proces na razini univerzalne Crkve. Cilj je “pomoći ovom više elitističkom (njemačkom) putu tako da na neki način ne završi loše, nego da se također integrira u Crkvu”.

“Uvijek nastojmo ujediniti”, dodao je Papa.

Posljednja tenzija na relaciji između Vatikana i Sinodalnog puta u Njemačkoj nastala je prije nekoliko dana nakon što je troje rimskih kardinala na čelu s Pietrom Parolinom Nijemcima poslalo pismo u kojem, pozivajući se na papu Franju, odbacuju mogućnost osnivanja tzv. “Sinodalnog vijeća”.

Riječ je o tijelu čije je osnivanje izglasala Sinodalna skupština, a koje bi se kao savjetodavno i upravno tijelo trebalo baviti “bitnim procesima u Crkvi i društvu”. U okviru toga tijela, kako je planirano, biskupi, svećenici i laici trebali bi zajednički raspravljati i odlučivati o temeljnim crkvenim pitanjima kao i o korištenju novčanih sredstava.

No, Vatikan je poručio kako ni Sinodalni put niti neko tijelo koje bi on odredio, kao ni bilo koja nacionalna biskupska konferencija, nisu ovlašteni osnivati takvu vrstu tijela koje bi ograničavalo autoritet biskupa.