Papa Franjo ponovno je izrazio zabrinutost djelovanjem Katoličke Crkve u Njemačkoj u pismu čiji je sadržaj objavio “Die Welt”.

Privatno pismo od 10. studenog, s Franjinim vlastitim potpisom, odgovor je na pismo četiri njemačke laikinje (poslano 6. studenog) koje su izrazile bojazan za jedinstvo mjesne Crkve u Njemačkoj s Rimom zbog kontroverznog Sinodalnog puta. Potpisnice poruke, teologinje Katharinae Westerhorstmann i Marianne Schlosser, novinarka Dorothea Schmidt te filozofkinja religije Hanna-Barbara Gerl-Falkovitz sudjelovale su u spomenutom procesu, ali su ga napustile prije završetka, istaknuvši kako su na njemu “dovedene u pitanje središnje poruke katoličkog nauka i uvjerenja”.

Papa Franjo otkrio je kako dijeli njihove strahove.

“Dijelim zabrinutost zbog brojnih konkretnih koraka koje su poduzeli veliki dijelovi ove mjesne Crkve prijeteći da će se još više udaljiti od zajedničkog puta opće Crkve.“

To također uključuje nedavno formiranje Sinodalnog odbora, koji ima za cilj pripremiti Sinodalno vijeće kako bi se provele odluke Sinodalnog puta Katoličke Crkve u Njemačkoj. Takvo Sinodalno vijeće „u obliku navedenom u odgovarajućem tekstu rezolucije ne može se uskladiti sa sakramentalnim ustrojstvom Katoličke Crkve“, zbog čega Sveta Stolica pismom od 16. siječnja 2023. nije odobrila njegovo osnivanje, podsjetio je Sveti Otac.

Papa savjetuje katolicima u Njemačkoj da se više usredotoče na molitvu, pokoru, bogoslužje i izlaske među ljude, „umjesto da traže ‘spas’ u uvijek novim odborima i da uvijek raspravljaju o istim temama s određenom samozaokupljenošću“.

Papino pismo napisano je na njemačkom jeziku i također traži od svojih adresata da mole „za našu zajedničku stvar jedinstva“.

Franjo je već u nekoliko navrata pokazao skepticizam prema reformama Katoličke Crkve u Njemačkoj, primjerice u „Pismu Božjem hodočasničkom narodu u Njemačkoj“ iz lipnja 2019.

Kritike je ponovio i u intervjuu za Associated Press početkom godine, poručivši da Sinodalni put vode “elite” te da je izložen utjecaju ideologija.