Nakon što je njemački dnevni list Die Welt objavio pismo u kojem papa Franjo kritizira Crkvu u Njemačkoj, oglasilo se i tamošnje najviše crkveno tijelo.

“Pismo pape Franje adresirano je na četiri žene. Za njega smo doznali iz medija. Kako pismo nije upućeno nama, nećemo ga komentirati”, poručeno je iz Njemačke biskupske konferencije preko glasnogovornika Matthiasa Koppa.

Podsjećamo, danas je u javnosti osvanuo odgovor pape Franje na privatno pismo koje su mu 6. studenog uputile četiri njemačke laikinje, nezadovoljne smjerom u kojem se kreće Crkva u Njemačkoj kao i kontroverznim Sinodalnim putem.

Teologinje Katharinae Westerhorstmann i Marianne Schlosser, novinarka Dorothea Schmidt te filozofkinja religije Hanna-Barbara Gerl-Falkovitz, sudjelovale su u spomenutom procesu, ali su ga napustile prije završetka, istaknuvši kako su na njemu “dovedene u pitanje središnje poruke katoličkog nauka i uvjerenja”.

Papa Franjo je u pismu koje nosi nadnevak 10. studenog otkrio kako dijeli njihove strahove.

“Dijelim zabrinutost zbog brojnih konkretnih koraka koje su poduzeli veliki dijelovi ove mjesne Crkve prijeteći da će se još više udaljiti od zajedničkog puta opće Crkve”, napisao je Sveti Otac, posebno kritiziravši osnivanje Sinodalnog vijeća, koje je Vatikan zabranio.