Đavao ima mnogo imena! U Bibliji nalazimo mnoga od njih, a pojedini sveci imaju svoje vlastite opise! Različita imena iz Biblije i kod svetaca predstavljaju različite načine na koje đavao djeluje u svijetu i u našemu životu.

Koja su to onda neka od biblijskih imena ili opisa đavla? Isus daje dvostruko ime za vraga: „On je lažac” i „čovjekoubojica od početka” (Iv 8,44). On đavla također naziva „knezom svijeta” (Iv 14,30). Pomalo neobično ime koje Isus daje đavlu jest Belzebub, što doslovno znači „Gospodar muha”.

Druga imena u Bibliji su sljedeća: „đavao”, „sotona”, „Lucifer”, „zmija”, kao i „stara zmija”, što se odnosi na iskušenja Adama i Eve u Edenskome vrtu.

Đavla se naziva i „tužiteljem”. U jednoj od svojih poslanica sveti Petar đavla uspoređuje sa životinjom, divljom i opakom životinjom: „Protivnik vaš, đavao, kao ričući lav obilazi tražeći koga da proždre” (1 Pt 5,8).

U povijesti Crkve sveci su imali svoje vlastite opise đavla. Svojom tipičnom sažetošću sveti Toma Akvinski naziva đavla „iskušavateljem”. Sveti Augustin, slično svetome Petru, koristi životinjske motive, opisujući đavla kao bijesnoga psa na lancu ili uzici. Sveti Martin naziva đavla kletom zvijeri. I konačno, sveti Ignacije Lojolski, koji nam je ostavio svoje poznate „Duhovne vježbe”, đavla naziva neprijateljem naše ljudske prirode.

Đavao mrzi Boga i mrzi cijelo čovječanstvo, kao i svakoga od nas zasebno. Jedini porok od kojega đavao ne pati jest lijenost. Upravo suprotno – on danju i noću radi iskušavajući nas. Njegov je cilj, što se tiče nas, navesti nas da popustimo i predamo se grijehu. Želi da budemo robovi grijeha. Onda nas želi zaslijepiti, da ne vidimo svoje ropstvo i ovisnost o grijehu. A na kraju, njegova je najveća želja zavesti nas da živimo u smrtnome grijehu i umremo u tome stanju. Tada ćemo čitavu vječnost biti njegova igračka u paklu!

Jedna činjenica koja daje veliku nadu jest to da je Bog mnogo jači od đavla. No Bog đavlu daje dopuštenje da nas iskušava. Kako bismo pobijedili u toj borbi i zadobili spasenje svojih besmrtnih duša, moramo se osloniti na Božju milost i Marijin zagovor.

Sljedeće su stvari tipična iskušenja đavla, koji je, kako je rekao sveti Ignacije, naš smrtni neprijatelj. Naša pobjeda nad đavlom zavisi ponajviše od milosti Božje, ali i o poznavanju njegovih oštroumnih taktika.

1. Stanje neutješnosti

Ovo se stvarno ovako događa: u stanju neutješnosti đavao će nas iskušavati, i to je univerzalno, za sve ljude, vremena i mjesta. Drugim riječima, neutješnost je kada se osjećamo obeshrabreno, tužno i deprimirano, i kao da nikome zapravo nije stalo do mene i ne voli me.

2. Pravilo kriptonita

Kada me đavao, svjestan izraza na mojemu licu, vidi tužnoga, deprimiranoga i obeshrabrenoga, primijenit će pravilo kriptonita. Prisjetite se da je Superman uvijek bio snažan, osim onda kada bi bio izložen kriptonitu. Tada bi ga ostavljala snaga. Moramo Boga usrdno moliti za milost, ali i imati pristup duhovnome vodstvu, kako bismo pronašli svoj vlastiti kriptonit – svoju slabu točku.

3. Odugovlačenje

Jedno od tipičnih đavlovih iskušenja jest da nas vješto uvjeri da ćemo još dugo živjeti, da imamo mnogo vremena pred sobom, i da slobodno možemo odgađati za sutra ono što bismo morali učiniti danas. A što to da odgodimo? Evo što: odgoditi svoje duhovne i pobožne prakse.

Đavao će nam ovako govoriti: „Na ispovijed možeš otići kasnije. Nije to nikakva žurba, a svećenik danas ionako nema vremena.” „Krunica? Odgodi to, učini to kasnije, sve dok konačno ne zaspeš u ponoć.” „Ako inače ideš u crkvu na uru klanjanja pred Presvetim oltarskim sakramentom – možeš to danas preskočiti i učiniti to sutra, ili sljedećega tjedna, ili nikad.” Ukratko, đavao želi da zanemarimo svoj molitveni život, ili barem da on oslabi.

4. U svojoj glavi i srcu gajite zamjeranje

Đavlov glavni alat je da u našemu umu izvlači na površinu povrede iz prošlosti, i da onda u sebi gajimo zamjeranje. Drugim riječima, sotona želi da uskraćujemo oproštenje i da zanemarimo milosrđe. Kada đavao ostvari tu veliku pobjedu, tada kroz život prolazimo ljutiti i deprimirani. I što je još gore – i ljude oko sebe činimo ljutitima i deprimiranima! Dvostruka pobjeda za staru zmiju!

5. Svijet slika

U našemu modernome, tehnološki naprednome društvu i kulturi, kojima dominiraju slike, đavao nam može, naročito kada se nađemo u stanju neutješnosti, prišapnuti u uho da potražimo neke loše slike, prizore i videa, koji se protive kreposti čistoće. Nažalost, gledanjem toga materijala veoma se lako formira navika, a zatim i dugotrajna ovisnost. U neutješnosti je bolje požuriti i gledati prelijepe slike Bezgrešnoga Srca Marijina i Presvetoga Srca Isusova!

6. Lijenost i tromost

U teologiji i praksi duhovnosti iskustvo nam pokazuje da nas onda kada smo tromi i ne radimo ništa stvarno vrijedno, đavao iskušava i nudi nam priliku da uđemo u njegovu tvornicu ili njegovo područje djelovanja, a to je grijeh! S druge strane, pravi, naporan rad ne samo da nas izgrađuje i služi tome da pomognemo drugima, nego i služi tome da izbjegnemo mnoga đavlova iskušenja. Stvarno je istinita ona poslovica ili uzrečica: „Lijenost je đavlova radionica.”

7. Loše društvo iskvari moral

Sveti Pavao ostavio nam je jednu istinu koju bismo svi mi trebali uzeti u obzir: „Loše društvo iskvari moral.” To je točno, i zato bismo svi mi trebali veoma pažljivo i mudro birati ljude s kojima bismo se htjeli družiti, a naročito bliske prijatelje. Loš prijatelj može nas dovesti do propasti, a dobar je prijatelj blago, i može doprinijeti našemu rastu u svetosti.

8. Oči koje vrludaju

Jedan od najvećih izazova jest kontrolirati svoje oči. Eva je u Edenskome vrtu dopustila svojim očima da lutaju, i zagledala se u zabranjeno voće. To je, naravno, za posljedicu imalo počinjanje istočnoga grijeha, koji je prenesen na cijelo čovječanstvo. Đavao nas neprestano iskušava da svojim očima dopustimo da vrludaju. Prisjetite se grijeha kralja Davida – i preljuba i umorstva. Oba su započela Davidovom lijenošću i njegovim očima što su lutale.

9. Neposlušnost u njezinim različitim oblicima

Đavao će nas često na mnoge načine iskušavati da budemo neposlušni. Da djeca budu neposlušna roditeljima, redovnici poglavarima, radnici šefovima, katolici Magisteriju (učiteljskoj službi Crkve) – a iza velikoga dijela tih neposlušnosti je prikrivena prisutnost đavla. Također, prisjetite se da su Luciferov grijeh i grijeh Adama i Eve bili zapravo grijesi neposlušnosti Bogu. Ukratko rečeno, grijeh je neposlušnost.

10. Ignorirati, biti ravnodušan, hladan, ili odbijati Blaženu Djevicu Mariju

Veoma je zanimljiva činjenica da jednom kada neki katolik napusti svoju pravu vjeru i postane protestant, ili Jehovin svjedok, ili uđe u neku drugu vjersku sektu, veoma često odbija Gospu. Jedna od ključnih đavlovih taktika su sljedeće riječi: „Katolici se klanjaju Mariji, kao i njezinim slikama, Oni su idolopoklonici!” Tim ispiranjem mozga oni ljude okrenu protiv Marije. Takvi će pojedinci ignorirati Mariju, biti hladni ili ravnodušni prema Mariji, odbijati Mariju, ili čak razviti pravi antagonizam i snažno neprijateljstvo prema Mariji.

Iza tih strategija je đavao. Sotona se smrtno boji Marije jer poznaje njezinu moć zagovora, njezinu moć za dobro i za spasenje duša. Sveti Ljudevit de Montfort jasno je ustvrdio: „Onaj tko nema Mariju za Majku, nema Boga za Oca.”

Dragi prijatelji u Isusu i Mariji, da zaključimo: naš je život uistinu borba, smrtna borba do samoga kraja. Naši su neprijatelji brojni, ali tri su najgora: đavao, tijelo i svijet. Ovome je kratkome ogledu svrha da nam pomogne biti svjesnima mnogih trikova, laži, varki i zamki đavlovih, koji je lažac i ubojica od početka. Uz ovo poznavanje samih sebe i tu svijest možemo izboriti dobru bitku, istrčati dobru utrku, i na kraju zadobiti zasluženu krunu u raju, koja čeka pobjedonosne Božje vojnike.

Izvor: Catholic Exchange | Prijevod: Ana Naletilić

Članak je preveden i objavljen uz dopuštenje nositelja prava. Sva prava pridržana.