Ubojstvo francuskog svećenika u ponedjeljak najnovije je u nizu ubojstava svećenika diljem svijeta, piše CNA.

U ponedjeljak, otac Olivier Maire ubijen je u mjestu Saint-Laurent-sur-Sèvre na zapadu Francuske. Maire je bio provincijal Montfortskih misionara.

Osumnjičenik za ubojstvo, 40-godišnji Emmanuel Abayisenga, useljenik iz Ruande koji je također osumnjičen i za palež katedrale u Nantesu 2020. godine, sam se predao policiji. Abayisenga je 2016. godine u Vatikanu čak i susreo papu Franju.

Ubojstvo oca Oliviera Mairea dogodilo se pet godina nakon ubojstva drugoga francuskog svećenika, oca Jacquesa Hamela, koji je ubijen u terorističkom napadu koji se dogodio tijekom svete mise. Ubijen je u gradu Saint-Étienne-du-Rouvray na sjeveru Francuske, a petogodišnjica njegove smrti komemorirana je 26. srpnja ove godine. Napadači na Hamela bili su povezani s terorisima ISIS-a.

Papa Franjo već je ukinuo petogodišnje razdoblje čekanja kako bi otvorio kauzu za Hamelovu beatifikaciju, referirajući se na njega 2016. godine kao na “dio lanca mučenika”.

U svijetu su tijekom 2020. i 2021. godine ubijeni i drugi svećenici. Prema podacima Papinskih misijskih društava, 20 katoličkih misionara ubijeno je 2020. godine, uključujući i osam svećenika, tri vjerske djelatnice, jednog djelatnika, dva sjemeništarca i šestero laika. Prema podacima agencije Fides, mnogo misionara ubijeno je u “pokušajima prepada i pljačkama”.

Među tim žrtvama nalaze se i otac Jozef Hollanders, ubijen tijekom pljačke u Južnoj Africi, kao i otac Roberto Malgesini, talijanski svećenik poznat po službi posvećenoj beskućnicima i migrantima.

Malgesini je izboden do smrti 15. rujna 2020. godine u gradu Como na sjeveru Italije. Počinitelj koji je priznao zlodjelo i prijavio se policiji, 53-godišnji Tunižanin, a kojeg je Malgesini poznavao, bolovao je od mentalnih poremećaja. Boravio je u župnome skloništu za beskućnike.

Posljednjih godina, visok udio svećenika i sjemeništaraca u Nigeriji izložen je otmicama i ubojstvima. U svibnju, dvojica svećenika bila su oteta iz župe u biskupiji Sokoto, a jedan od njih pronađen je mrtav. U ožujku, svećenika i šestero drugih ubili su naoružani pojedinci u napadu na crkvu u nigerijskoj državi Benue.

Ranije u tijeku 2021. godine, otac John Gbakaan iz Minnske nadbiskupije otet je 15. siječnja, prilikom putovanja u Niger. Njegovo mrtvo tijelo pronađeno je dan kasnije.

Godinu dana ranije, četvoricu sjemeništaraca oteli su naoružani pojedinci iz sjemeništa Dobri pastir 8. siječnja 2020. Nekoliko tjedana kasnije, 1. veljače, biskup Matthew Hassan Kukah objavio je kako je jedan od sjemeništaraca – 18-godišnji Michael Nnadi – ubijen.

Drugi svećenici i biskupi posljednjih su godina bivali otetima u Nigeriji, uključujući i biskupa Mosesa Chikwea, pomoćnog biskupa Owerrija, koji je otet 27. prosinca 2020. godine i oslobođen nekoliko dana kasnije, 1. siječnja iduće godine.

Od drugih zemalja, svećenici su smrtno stradavali u Meksiku i Angoli. U lipnju 2021., franjevački svećenik Juan Antonio Orozco Alvarado ubijen u je u meksičkoj državi Durango u unakrsnoj vatri suparničkih kartela.

U ožujku ove godine, kolumbijski svećenik Manuel Ubaldo Jáuregui Vega, izboden je do smrti u Angoli zbog svojega misionarskog rada.