Nepoznati napadači oteli su u nedjelju 27. prosinca pomoćnoga biskupa nigerijske biskupije Owerri Mosesa Chikwea (53), pišu mjesni mediji, a 29. prosinca prenosi agencija Kathpress.

Ordinarij mons. Victor Obinna potvrdio je za online izdanje „Premium Times” da su biskupa Chikwea i njegova vozača u nedjelju navečer otele nepoznate osobe, a biskupov prazan automobil nađen je u blizini katedrale u Owerri.

Otmica biskupa Chikwea samo je posljednja u nizu otmica radi iznuđivanja za vjerske vođe te zemlje, a koje su se umnožile u posljednje dvije godine. U siječnju je od četvorice katoličkih bogoslova koji su oteti jedan ubijen, a tri su oslobođena. U svibnju je naoružana skupina otela biskupa Josepha Masina i zadržala ga 48 sati. Sve se to odvija u nesigurnom ozračju za nigerijske kršćane koji su žrtve napada i ubojstava koje organiziraju islamistička skupina Boko Haram i pastiri Fulani.

Posljednji godišnji izvještaj organizacije „Otvorena vrata“ o progonu kršćana u svijetu Nigeriju stavlja na 12. mjesto među zemljama koje najviše progone kršćane.