Mrtvo tijelo katoličkoga župnika Johna Gbakaana iz nigerijske biskupije Minna pronađeno je ovoga vikenda u blizini sela Tufa, objavila je agencija Fides, prenosi Vatican News u ponedjeljak 18. siječnja.

Župnik Župe sv. Antuna u Gulu Gbakaan otet je zajedno s bratom 15. siječnja, nakon što su otmičari presreli njihov automobil kojim su putovali u posjet svojoj majci.

Župnikovo je tijelo pronađeno sljedećega dana u blizini mjesta na kojem su oteti. Otmičari su se već 16. siječnja obratili biskupiji sa zahtjevom za otkupninu, no u međuvremenu je svećenik pronađen mrtav, a sudbina njegova brata je nepoznata.

Prema izvještaju lokalnih medija tijelo ubijenog vlč. Gbakaana  pronađeno je privezan za drvo. Navodno je ubijen mačetom takvom brutalnošću da ga je bilo teško identificirati.

Savez nigerijskih kršćana u priopćenju je istaknuo šokiranost novim ubojstvom svećenika. Pastor John Hayab u ime Saveza istaknuo je da je nesigurnost na sjeveru zemlje poprimila alarmantne razmjere i ponovno je zatražio od Vlade da spriječi otmice i ubojstva crkvenih djelatnika.

Dodao je da brojne otmice odvraćaju mlade muškarce od svećeničkog zvanja. „Danas u sjevernoj Nigeriji mnogi ljudi žive u strahu, a mnogi se mladi boje postati svećenicima jer su njihovi životi u velikoj opasnosti“.

„Kad otmičari saznaju da je žrtva svećenik ili pastor traže još višu otkupninu, a u nekim slučajevima ne prežu ni od ubojstva”, objasnio je Hayab u izjavi za Fides, poručujući da Vlada i sigurnosne snage moraju učiniti sve da se to zlo zaustavi.

Prema posljednjem izvješću agencije Open Doors, Nigerija je svrstana među 10 zemalja u kojoj je progon kršćana najžešći. Neslavnu joj pratnju čine zemlje poput Sjeverne Koreje, Kine i Saudijske Arabije