Samo nekoliko sati nakon apela pape Franje otmičarima za puštanje na slobodu žrtava otmice u Nigeriji, pomoćni biskup Moses Chikwe i njegov vozač oslobođeni su navečer 1. siječnja, prenosi Vatican News.

„Biskup Chikwe je nakon dramatičnoga iskustva još vrlo slab“, napisao je nadbiskup Owerre Anthony J.V. Obinna u priopćenju na nadbiskupijskim mrežnim stranicama. Nadbiskup je posjetio svoga pomoćnoga biskupa u njegovu domu u večernjim satima nakon puštanja na slobodu. Njegov vozač Robert Ndubuisi nalazi se u bolnici zbog duboke rane nožem koju mu je nanio otmičar.

Nadbiskup Obinna zahvalio je Papi za njegove riječi u nagovoru uz molitvu Angelusa na Svjetski dan mira, kada je apelirao: “Pozivam vas i da se pridružite molitvi Nadbiskupije Owerri u Nigeriji za biskupa mons. Mosesa Chikwea i njegova vozača, koji su oteti posljednjih dana. Molimo Gospodina da se oni i svi koji su žrtve sličnih djela u Nigeriji vrate neozlijeđeni na slobodu i da se u tu dragu zemlju vrate sigurnost, sklad i mir.”

Zahvalio je i apostolskom nunciju u Nigeriji nadbiskupu Antoniju G. Filipazzi, koji je bio u stalnoj vezi s Papom i nadbiskupom Obinnom za vrijeme zatočeništva otetih.

Nadbiskup Obinna pohvalio je i zajednička zalaganja vlasti i sigurnosnih snaga nigerijskih saveznih država Imo i Anambra za oslobađanje otetih. Koliko je poznato, nije bilo riječi o otkupnini.