Na današnji dan prije pet godina okrutno je ubijen otac Jacques Hamel. Nadbiskup Dominique Lebrun služio je svetu misu u crkvi St.-Étienne-du-Rouvrayju, u kojoj su svećenika ubili teroristi, javlja CNA. Nadbiskup je u svojoj propovijedi , osvrćući se na riječi današnjeg evanđelja, istaknuo kako je otac Jacques “sijao svojom prisutnošću, dobrodošlicom i propovijedima”.

Francuski ministar unutarnjih poslova, Gérald Darmanin, prisustvovao je svetoj misi, ali i komemoraciji za ubijenog svećenika. Na Twitteru je objavio video u kojem se zapitao: „Nije li ubojstvo svećenika u njegovoj crkvi dubok napad na dušu Francuske. Udarajući na Katoličku crkvu, crkvu u Francuskoj, teroristi nisu napali samo one koji vjeruju u Boga, nego su pogodili sve Francuze“.

U francuskom tjedniku „La Vie“ početkom mjeseca objavljeni su dokumenti koji ukazuju da su napadači, koje su policajci ubili dok su napuštali crkvu, prethodno komunicirali s operativcem ISIS-a sa sjedištem u Siriji.

AFP Je danas objavio kako će suđenje četvorici ljudi, za koje se sumnja da su bili povezani s napadom, započeti 14. veljače 2022. godine.

Inače, nadbiskupija Rouen je u travnju 2017. godine započela beatifikacijski proces za oca Jacquesa Hamela. Tijekom dijecezanske faze prevedeno je čak 600 svećenikovih propovijedi. Nadbiskup Lebrun je 24. srpnja za Vatican News na francuskom jeziku izvijestio: „Kao što znate, Papa nas je oslobodio petogodišnjeg roka za pokretanje kauze, što je omogućilo provođenje biskupijske istrage“.

Naime, Papa je u listopadu 2016. godine odlučio da se u slučaju o. Jacquesa skrati uobičajeni rok od pet godina koji mora proći od smrti osobe do istrage kojom započinje proces o njegovoj mogućoj beatifikaciji. Tom prilikom je objasnio kako je to odlučio jer želi spriječiti da svjedočanstva o smrti o. Hamela budu izgubljena – ili smrću nekog od svjedoka ili zaboravom zbog protoka vremena.

Nadbiskup Lebrun je komentirao kako se upravo ta Papina odluka „pokazala providonosnom jer je nedavno, dakle prije nego što je od ubojstva prošlo pet godina, preminula Jeanine Coponet koja je svjedočila okrutnom ubojstvu.

Otac Hamel se smatra prvim mučenikom-svećenikom zapadne Europe u XXI. stoljeću. Njegova mučenička smrt je duboko pogodila sve koji su ga poznavali.

“Mogao je otići u mirovinu kada je napunio 75 godina, ali vidio je kako nema dovoljno svećenika i nastavio svoju službu. Bio je poput djeda za sve nas. Bili smo sretni kada bi bio tu i pomalo zabrinuti kada ga ne bi bilo”, ispričao je za The New York Times o. Auguste Moanda-Phuati, župnik u župi u kojoj je o. Jacques pomagao kao župni vikar.

“Nemojte misliti da svetost nije za svakoga od nas”, napisao je o. Jacques u župnom listu na blagdan Svih svetih prošle godine, te pozvao župljane da se ugledaju na primjer svetih Louisa i Zélie Martin, roditelja sv. Terezije iz Lisieuxa.

“Njihov život bio je jednostavan, kao i onaj u našim obiteljima. Ali, sve što su radili bilo je usmjereno prema Kraljevstvu nebeskom. ‘Bog uvijek na prvom mjestu’, to je bila njihova želja”, napisao je svećenik koji će nepunih godina dana kasnije postati mučenik.

U svom razmatranju za Uskrs je napisao: “Isus je volio do kraja. Kao što je rekao: ‘Nema veće ljubavi nego da tko život svoj položi za svoje prijatelje.’”

O. Jacques rođen je u gradu Darnétalu 1930., a za svećenika je zaređen 1958. Bio je župnik u nekoliko francuskih gradova, a u St.-Étienne-du-Rouvray došao je 2000. Kapelanom je postao 2005. kada je navršio godine za odlazak u mirovinu koju je odbio.