Otac Olivier Maire, katolički svećenik u ponedjeljak ubijen u Francuskoj, bio je lokalni provincijal Montfortskih misionara, zajednice koju je utemeljio sv. Ljudevit Montfortski.

Ubijen je u komuni Saint-Laurent-sur-Sèvre u departmanu Vendée na zapadu Francuske, piše CNA. Ondje se nalazi bazilika sv. Ljudevita Montfortskog, gdje je svetac i pokopan, a taj dio Francuske 1996. je godine posjetio i sv. Ivan Pavao II.

“Počinitelj ubojstva odsjedao je kod oca Oliviera Mairea”, stoji u zajedničkom priopćenju Francuske biskupske konferencije i Konferencije vjernika Francuske.

Mediji su kao osumnjičenika naveli Emmanuela Abayisengu, 40-godišnjaka iz Ruande koji je također osumnjičen i za podmetanje vatre u katedrali u Nantesu u srpnju 2020. godine.

Otac Maire rođen je u Besançonu, na istoku Francuske, piše La Croix. Montfortskim misionarima pripada od 1986. godine, a za svećeništvo je zaređen 1990.

U biografiji objavljenoj na web-stranici Luçonske nadbiskupije, koja obuhvaća departman Vendée, stoji kako je Maire mnogo godina proveo u Africi, a potom boravio u Rimu: “Bio je biblijski znanstvenik, strastveno volio rane crkvene oce i patristički grčki, a imao je i diplomu  iz psihologije. Za njega, djela sv. Ljudevita Montfortskog, nastala pijrije 300 godina, zadržala su svoju relevantnost što se tiče objašnjavanja i življenja Vjere”.

Maire, 61, bio je popularan kao voditelj duhovnih obnova.

Jedan sudionik duhovnih obnova koje je Maire predvodio 2011. godine napisao je: “Cijenio sam dostupnost, njegovo pozorno osluškivanje prijedloga, ali i slobodu s kojom je iražavao svoje strasti u različitim područjima. Euharistija je uvijek bila intenzivan trenutak molitve i zahvalnosti”.

Drugi je komentirao: Proživio sam tjedan mira i obnove zahvaljujući ljepoti mjesta, kakvoći trenutaka molitve, dubini i jednostavnosti Oliviera Mairea”.

2016. godine, Mairea je na 300. godišnjicu smrti sv. Ljudevita Montfortskog intervjuirala Francuska katolička televizija. 2020. godine, Maire je predvodio misno slavlje povodom 300. obljetnice dolaska blažene Marije Lujze od Isusa u Saint-Laurent-sur-Sèvre. Zajedno sa sv. Ljudevitom, ona je osnovala žensku vjersku zajednicu Kćeri mudrosti.

“Ono što bi Marija Lujza mogla svima priopćiti ovoga jutra jest: dijelite svoj život. Živite život dijeljenja s drugima, ne tratite ga živeći u samoći, izolirani, zaštićeni od svijeta, zaštićeni od drugih – trebate se zaštititi od virusa, ali ne od drugih”, rekao je tada.

“Simbioza sa svijetom u kojem živimo, ovim svijetom isključivanja, kako bi papa Franjo rekao, ovim svijetom periferije, ono je što je Marija Lujza iskusila. Bratski život, papina zadnja enciklika (Fratelli tutti) podsjeća nas na to, život u simbiozi s drugim, bratski život i život u simbiozi sa samim Bogom”.

“Usudimo se sjesti za doba bratskog dijeljenja, usudimo se sjesti s najsiromašnijima, isključenima i odbačenima od ljudi”, zaključio je tom prigodom.