Prema novoj studiji procjenjuje se da je tijekom prvih 200 dana 2021. godine u Nigeriji ubijeno 3462 kršćana. To znači da ih je svakoga dana u prosjeku stradalo po 17.

Kako piše ACI Africa, studija Međunarodnog društva za građanske slobode i vladavinu prava pokazala je da brojka uključuje 10 svećenika i pastora koji su ubijeni između 1. siječnja i 18. srpnja.

„Broj bespomoćnih kršćana koje su nasmrt izmučili nigerijski islamistički džihadisti i njihovi suradnici u snagama sigurnosti u posljednjih 200 dana… porastao je na čak 3462, što je samo 68 ubojstava manje od ukupnog broja iz 2020. koji je organizacija Open Doors procijenila na 3530“, istaknuto je u studiji.

Ta je brojka druga najveća od 2014. kada je zabilježeno više od 5000 ubojstava kršćana koje su počinili pripadnici Boko Harama i etničke skupine Fulani, napominje se u studiji.

“U našem posljednjem izvješću objavljenom 11. svibnja 2021. koje pokriva razdoblje od siječnja do travnja 2021. ustanovili smo da je ubijeno najmanje 1470 kršćana, a u proteklih 80 dana – ili od 1. svibnja do 18. srpnja 2021. – izgubljena su najmanje 1992 kršćanska života“, navodi se.

Istražitelji su otkrili i da je u razdoblju od 1. siječnja do 18. srpnja oteto gotovo 3000 ljudi. Budući da prema procjenama svaki deseti oteti kršćanin umire zatočeništvu, to ukazuje to da je preminulo oko 300 otetih kršćana.

Sto pedeset smrti navedeno je u kategoriji „zamračenih brojeva“, koji označavaju smrti koje su se dogodile, ali nisu prijavljene.

Autori studije navode kako „duboko ožalošćujuće“ što oni koji su odgovorni za antikršćanske napade nastavljaju izmicati pravdi, stvarajući osjećaj nekažnjivosti i dovodeći do ponavljanja zločina.

„Snage sigurnosti toliko su šeprtljave i kompromitirane da gotovo i ne izlaze na intervencije kada su ugroženi kršćani u opasnosti zbog prijetnji ili napada, nego se pojavljuju tek nakon napada kako bi uhitili i optužili ugroženo stanovništvo“, navodi se u izvješću.

„Džihadisti na sjeveru slobodno djeluju pod zaštitom snaga sigurnosti; otimajući, ubijajući, pljačkajući, uništavanjaću ili spaljivajući te nasilno obraćajući na islam zarobljene i nezaštićene kršćane i njihove domove i bogomolje“, dodaje se

U izvješću se navodi da je nigerijska vojska, uz nigerijske policijske snage i druge grane oružanih snaga, odgovorna za smrt 490 kršćana.