Migrant iz Ruande koji se predao policiji nakon ubojstva svećenika u zapadnoj Francuskoj u ponedjeljak je, prema pisanju francuskih katoličkih medija, 2016. godine susreo papu Franju.

Osumnjičenik, identificiran u medijima kao Emmanuel Abayisenga (40), ujedno je i glavni osumnjičenik za palež katedrale u Nantesu u srpnju 2020. godine.

Žrtva ubojstva svećenik je Olivier Maire, provincijal Montfortskih misionara. Počinitelj ubojstva odsjedao je kod oca Oliviera Mairea, stoji u zajedničkom priopćenju Francuske biskupske konferencije i Konferencije vjernika Francuske, u komuni Saint-Laurent-sur-Sèvre u departmanu Vendée na zapadu Francuske.

Fotografija prvotno objavljena u francuskom La Croixu prikazuje čovjeka identificiranog kao Abayisengu kako pozdravlja papu Franju tijekom susreta s ljudima isključenima iz društva u Vatikanu 11. studenoga 2016. godine.

U izvješću objavljenom 9. kolovoza, La Croix je potvrdio da se Abayisenga “susreo s papom Franjom 2016. godine u Rimu”.

Papa se susreo s Abayisengom tijekom okupljanja za Europski festival radosti i milosti u Dvorani Pavla VI. u Vatikanu, piše CNA.

Taj događaj, namijenjen ljudima isključenima iz društva, organizirala je francuska zajednica Fratello, u sklopu crkvene Godine milosti. Događaju je nazočilo oko 3600 ljudi, uglavnom iz Rima, Francuske i Poljske.

Prema pisanju La Croixa, Abayisenga je s grupom iz Nantesa putovao u Rim. Od dolaska u grad 2012. godine, lokalna kršćanska zajednica uzela ga je pod svoje.

Tijekom susreta, papa Franjo referirao se na govor koji je održao jedan od članove grupe koja je u Rim doputovala iz Nantesa.

“Bio sam zapanjen dosljednošću kršćanske uporabe riječi ‘mir'”, rekao je Papa, govoreći o “miru i radosti” koje je navedeni član grupe “iskusio kada je počeo sudjelovati u zboru u Nantesu”.