Uhićen je volonter iz Ruande koji se dovodi u vezu s požarom koji je poharao katedralu u francuskom gradu Nantesu, javlja BBC.

Državni odvjetnik Pierre Sennes je izjavio kako je osumnjičeni izbjeglica iz Ruande, koji je dobrovoljno radio kao čuvar u katedrali sv. Petra i Pavla, priznao da je uzrokovao požar. Njegov odvjetnik je rekao kako muškarac „gorko žali zbog svojih postupaka“ te da surađuje s policijom. Muškarac je priveden i ispitan, a trenutačno se nalazi u pritvoru.

Inače, francuska policija ja već uhitila ovog 39-godišnjeg muškarca, ali ga je nakon toga oslobodila svake sumnje. Državni odvjetnik Pierre Sennes je tada izjavio kako izbjeglica nije umiješan u požar te da su razjašnjene sve nelogičnosti u njegovim prvotnim izjavama.

Rektor katedrale Hubert Champenois tada je rekao kako u izbjeglicu, koji je prije nekoliko godina došao iz Ruande u Francusku, „ima potpuno povjerenje“ kao i u ostalo osoblje

Veliki požar izbio je u 18. srpnja u katedrali u zapadnom francuskom gradu Nantesu i uništio vitraje i orgulje te građevine iz 15. stoljeća. U katedrali su izbila tri požara i ovaj incident se istražuje kao kazneno djelo. Deseci vatrogasaca požar su stavili pod kontrolu nakon nekoliko sati gašenja.

Požar je izbio samo godinu dana od velikog požara u pariškoj katedrali Notre-Dame u kojemu je uništen krov i vrh tornja katedrale. Izbio je iza orgulja koje su potpuno uništene i popucali su vitraji s prednje strane katedrale.

Još se ne zna koliko će koštati obnova uništenih i oštećenih orgulja, vitraja i slika, ali je francuski premijer Jean Castex izjavio da će država „potpuno sudjelovati u rekonstrukciji“.

Podsjetimo, ovo nije prvi požar koji je oštetio katedralu. Djelomično je uništena u Drugomu svjetskom ratu u bombardiranjima. U požaru 1972. potpuno je razoren krov. Katedrala je obnovljena 13 godina poslije kada je drveni krov zamijenjen betonskom konstrukcijom.