Devetnice spadaju među najpopularnije oblike pobožnosti današnjih vremena. One imaju stare, pa čak i duboke biblijske korijene. U optjecaju je mnogo devetnica, a i sami možemo načiniti devetnicu od devet nama najdražih molitava. Crkva, međutim, preporučuje da pokušamo uskladiti privatnu pobožnost s liturgijskom godinom, a ovdje donosimo devetnice koje možete izmoliti kao pripravu za blagdane i spomendane koje slavimo u travnju.

Devetnica sluzi Božjem Petru Barbariću (od 6. do 14. travnja)

Časni sluga Božji Petar Barbarić postao je uzorom mladićima i djevojkama na putu odrastanja, pomoć u otkrivanju vlastitoga životnog poziva te u postizanju svetosti u jednostavnosti svakodnevnih dužnosti. No postao je i siguran zagovornik u svim nevoljama i poteškoćama. Više o njegovu životu pročitajte ovdje, a devetnicu možete izmoliti ovdje.

Devetnica svetom Ekspeditu (od 10. do 18. travnja)

Svetom Ekspeditu posebno se mole oni koji trebaju neodgodivu i žurnu pomoć. Ovaj hrabri i odvažni rimski vojnik obratio se na kršćanstvo 303. godine te se krstio, zbog čega je već sljedećega dana položio svoj život za Krista. Devetnicu svetom Ekspeditu molimo na poveznici ovdje.

Devetnica bl. Ozani Kotorskoj (od 18. do 26. travnja)

Blažena Ozana Kotorska prva je hrvatska blaženica, dominikanska trećoredica koja je kao zazidana djevica u svome dragovoljnom zatvoru provela više od pedeset godina. Odmah nakon smrti ljudi su je počeli štovati kao sveticu, a to se štovanje proširilo po čitavom svijetu. Devetnicu bl. Ozani možete moliti ovdje.

Devetnica sv. Josipu Radniku (od 22. do 30. travnja)

Sveti Josip bio je siromašni tesar iz Nazareta koji je svojom jednostavnošću postao uzor svih radnika, i njegov spomendan slavimo 1. svibnja. Kao zahvalu za primljene milosti ili za pronalazak prikladnog posla, devetnicu ovom svecu možete moliti ovdje.

Devetnica Božjem milosrđu (počinje na Veliki petak)

Devetnica Božjem milosrđu moli se od Velikog petka do nedjelje nakon Uskrsa, tzv. Bijele nedjelje. Ovo su riječi svete Faustine o devetnici koju je primila od Gospodina:

“Ja želim da ovih devet dana dovodiš duše k izvoru mojega milosrđa, da bi crpile snagu, utjehu i svekolike milosti što su im potrebne za napore života, a posebno u času smrti. Svakog dana mojem Srcu privodit ćeš drugu grupu duša i uranjati ih u more mojeg milosrđa. A ja ću voditi sve te duše u kuću mojeg Oca. To ćeš činiti u ovom i u budućem životu. I neću ništa uskratiti ni jednoj duši, koju ti privodiš izvoru mojeg milosrđa. Molit ćeš mojeg Oca svaki dan za milost tim dušama, po mojoj gorkoj muci.”

Devetnicu Božjem milosrđu možete pronaći ovdje.