Sveta Stolica planira obnoviti privremeni sporazum s Kinom, izjavio je u ponedjeljak vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin.

“Naš trenutni interes u Kini je normalizirati život Crkve što je više moguće, osigurati da Crkva živi normalnim tijekom, što za Katoličku Crkvu također znači održavati veze sa Svetom Stolicom i s Papom”, prenosi kardinalove riječi agencija SIR.

Parolin je 14. rujna sudjelovao na privatnom sastanku s talijanskim premijerom Giuseppeom Conteom te je tom prilikom razgovarao s novinarima.

Istaknuvši da rezultati dvogodišnjeg sporazuma koji ističe u listopadu “nisu bili pretjerano upečatljivi”, vatikanski je državni tajnik poručio kako je plan Svete Stolice sa sporazumom nastaviti ad experimentum.

“U našoj perspektivi su crkvene teme”, dodao je Parolin te naglasio važnost “mirne koegzistencije, potrage za mirom te nadilaženje tenzija”.

Upitan postoji li i s kineske strane zanimanje za produženjem sporazuma, čiji sadržaj još uvijek nije javno obznanjen, talijanski prelat poručio je: “Mislim i nadam se da postoji.”

Podsjećamo, prije nekoliko dana glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova izjavio je kako je sporazum sa Svetom Stolicom “uspješno proveden”, što je, navode stručnjaci, prvi puta da se netko od službenog Pekinga očitovao o sporazumu.

S druge strane, mnogi unutar Crkve negativno su komentirali kinesko-vatikanski dogovor.

Tako je vlč. Bernardo Cervellera, urednik portala AsiaNews koji redovito izvještava o stanju Crkve u Aziji, istaknuo: “Razumijem pozitivnost, iskušenje da se ima ovaj odnos s Kinom, ali moram reći da je bilo jako malo plodova.”

Cervellera je tako poručio da Vatikan nije uspio ostvariti temeljnu nakanu sporazuma: dogovor o imenovanju novih biskupa. Iako se u protekla 24 mjeseca dogodilo pet biskupskih ređenja s odobrenjem kineskih vlasti, sva su ona, tvrdi, dogovorena prije potpisivanja sporazuma.

Inače, portal AsiaNews u više je navrata dokumentirao  loše stanje katolika u Kini – čak i nakon potpisivanja sporazuma – poput progona biskupa i vjernika “podzemne Crkve”, rušenja vjerskih objekatamicanja vjerskih obilježja pa čak i izbacivanja vjerskih motiva iz djela klasične književnosti.

Sporazum je više puta kritizirao i umirovljeni hongkonški kardinal Joseph Zen. Tako je u veljači ove godine u intervjuu za CNA poručio kako je “Vatikan sve izgubio, a ništa nije dobio”, optuživši pritom kardinala Parolina da “sve loše stvari dolaze od njega“.

“On je još uvijek jako optimističan zbog tzv. Ostpolitika, odnosno kompromisa. Međutim, kompromis s komunistima nije moguć. Oni žele potpunu predaju“, poručio je.