Nastavljaju se progoni kineskih biskupa koji su vjerni Vatikanu. UCA News javlja da su kineske vlasti uhitile biskupa Augustina Cui Taija, koji je od 2007. često boravio u zatvoru, i to bez suđenja. Biskup Cui koadjutor je u biskupiji Xuanhua, koju službeni Peking nije priznao.

UCA News se poziva na tvrdnje kineskih katolika koji su izjavili da je 70-godišnji prelat 19. lipnja odveden na nepoznato mjesto.

Biskup Cui se u siječnju ove godine vratio u biskupiju kako bi proslavio početak kineske nove godine. „Nakon toga nije vraćen u zatvor, vjerojatno zbog epidemije koronavirusa“, izjavio je izvor.

Američka komisija za međunarodnu vjersku slobodu u godišnjem je izvješću za 2020. godine izvijestila kako su kineske vlasti „nastavile uznemiravati i pritvarati biskupe, uključujući i Cui Taija koji je odbio pristupiti Službenoj crkvi Kine, odnosno Kineskoj katoličkoj patriotskoj udruzi”.

Njegov posljednji boravak na slobodi, od siječnja do lipnja, bio je najduži u zadnjih 13 godine. Inače, papa Benedikt XVI. ga je 2013. godine imenovao koadjutorom biskupu Thomasu Zhaou Kexunu, koji sada ima 96 godina.

Aleteia piše kako je ponovno zatvaranje biskupa Cuija dokaz da se kineska Komunistička partija još uvijek koristi brutalnim metodama protiv vjerskih vođa koji se ne slažu s državnom religijom.