U noći s ponedjeljka na utorak u kineskom selu Shen Liu u biskupiji Handan, skinut je križ s katoličke crkve, jer je, prema tumačenju lokalnih vlasti, „previše vidljiv“ s obližnje autoceste te automobili koji njome prolaze mogu biti „ometeni“ njime.

Osim što su naredile skidanje križa, kineske vlasti su utvrdile kako je crkva na kojoj je križ stajao izgrađena bez potrebnih dozvola, iako župljani tvrde da je izgrađena uz dopuštenje Ureda za vjerska pitanja.

Uvjet koji je stavljen pred crkvene predstavnike kako čitava crkva ne bi bila srušena jest da prestane biti korištena u bogoštovne svrhe, na što će, prema pisanju AsiaNewsa oni vjerojatno pristati, čekajući možda bolja vremena kada će se ponovno moći njome koristiti.

Osim ove crkve, vlasti su utvrdile kako još barem 23 druge crkve nemaju potrebne dozvole te najavile njihovo uklanjanje, iako sve pripadaju “službenoj” (a ne “podzemnoj”) Crkvi koju kineske vlasti priznaju. No, kako jedan od svećenika koji u njima služi tvrdi, riječ je o prijevari.

“Na početku izgradnje crkve ispunili smo zahtjev i dobili dopuštenje Ureda za vjerska pitanja u selu, općini i županiji. Sada kažu da ono više ne vrijedi”, izjavio je kineski svećenik, dodavši: „Komunistička partija je poput mjeseca: mijenja se svakog dana od prvog do petnaestog u mjesecu!“

U biskupiji Handan vjernici su organizirali molitve posvećene Blaženoj Djevici Mariji u nadi da će vlastodršci „promijeniti mišljenje i ljudima omogućiti istinsku vjersku slobodu“.

Unatoč vrlo teškim okolnostima, mnogi od njih, posebice među svećenicima, ne gube nadu u opstanak Crkve u Kini: “Nasilje svijeta može uništiti križeve i crkve, ali ne može uništiti Crkvu i vjeru u ljudskim srcima! Povijest nas uči da totalitarizam nikada nije uspio uništiti Crkvu, naprotiv, pročistio ju je i osnažio! Više od 2000 godina je prošlo otkako je Crkva osnovana: koliko ju je tirana željelo uništiti? I koliko je dinastija Crkva preživjela?

Niti jedan diktator ne može izbjeći stisak smrti, i nijedno društvo ne napreduje vječno; vrijeme je najbolje oružje! Dinastija Zhovu je poštivala ceremonije i rituale i stoga je trajala 800 godina; tijekom dinastije Qin vladalo je nasilje, stoga je ona trajala samo dvije generacije. Onaj tko osvoji ljudska srca će vladati!” izjavio je jedan svećenik.

Ipak, drugi među njima su usmjereniji na trenutačnu prijetnju i sa strahom gledaju prema sljedećim odlukama kineskih vlasti: “Bojim se da će nakon započinjanja s Handanskom biskupijom uskoro prijeći na druge biskupije kako bi im dodijelili istu sudbinu. Handansko sjemenište je odavno raspušteno, zatim su stavili kinesku zastavu umjesto križa. Tako će, malo-pomalo, ostale biskupije morati slijediti taj primjer. Prošle noći se dogodilo prvo skidanje križa s crkve u provinciji Hebei. Tko zna tko je sljedeći na redu!”

Ivo Džeba | Bitno.net