Umirovljeni biskup Hong Konga, kardinal Joseph Zen, dao je ekskluzivni intervju za CNA u kojem je komentirao situaciju s Crkvom u Kini, sporazum Svete stolice s komunističkim režimom te svoj odnos s papom Franjom i državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom.

„Crkva u Kini sve više doživljava progon, kako ona službena, tako i ona podzemna. Zapravo, podzemna crkva je osuđena na nestajanje. Zašto? Zato što nema pomoć niti od Svete Stolice. Stariji biskupi umiru, u podzemnoj Crkvi je ostalo manje od 30 biskupa i ne rede se novi svećenici“, izjavio je kardinal Zen.

Dodao je kako se kineski katolici nadaju da će zadržati vjeru u svojim obiteljima. Kardinal Zen tvrdi da se kontroliraju i pripadnici tzv. službene crkve. “Mlađima od 18 godina nije dozvoljen ulazak u crkve ili sudjelovanje u bilo kakvim vjerskim aktivnostima. U svim dijelovima zemlje je zabanjena proslava Božića. Čak se i Biblija mora prevoditi prema strogim pravilima komunista. Dakle, primjećujemo sve veću kontrolu nad Crkvom te se u cijeloj Crkvi zaista osjeća opća žalost“, objašnjava.

Na novinarsko pitanje je li njegova kritika odnosa Svete Stolice i kineskih vlasti utjecala na njegov odnos s papom Franjom, kardinal odgovara: „Sveti Otac pokazuje posebnu naklonost prema meni. U intervjuima govori kako sam dobar čovjek, koji se možda malo uplašio, što je u skladu s mojim godinama. Ja jesam star, imam 88 godina, ali upravo se zbog starosti ne plašim jer ja nemam što dobiti ili izgubiti“, objašnjava.

U razgovoru je istaknuo kako papa Franjo ne poznaje situaciji u Kini. „Možda ima neke simpatije prema komunistima, jer je iz Južne Amerike, možda misli da su komunisti dobri dečki koji se bore za socijalnu pravdu. Ali, kineski komunisti su progonitelji“, objašnjava.

Dodaje kako vjerni katolici ne dobivaju pomoć od Vatikana. „Vatikan pomaže vladi, on se predaje, sve je prepustio u njihove ruke“. Kardinal Zen optužuje državnog tajnika Svete Stolice kardinala Parolina „za sve loše stvari koje dolaze od njega“. „On je još uvijek jako optimističan zbog tzv, Ostpolitika, odnosno kompromisa. Međutim, kompromis s komunistima nije moguć. Oni žele potpunu predaju“, tvrdi.

Kardinal smatra kako se nakon dogovora o zajedničkom izboru biskupa u kineskim biskupijama, koji je potpisan 2018. godine, pogoršala situacija i dodatno pojačao progon katolika u Kini. To se ponajviše, kako tvrdi kardinal Zen, primjećuje u odnosu prema biskupu Fujiana.

„Oni su legalizirali sedmoricu nezakonitih biskupa, odnosno šizmatika ili ekskomuniciranih biskupa. Dogodilo se da u tih sedam biskupija djeluju dvojica zakonitih podzemnih biskupa. Rim je od njih zatražio za odstupe, pa se dogodilo da su ustvari u jednoj biskupiji obojica biskupa odstupila“; pojašnjava.

Biskup Fujiana još uvijek nije priznat jer je prije imenovanja odbio potpisati dokument u kojem je trebao priznati tzv. neovisnu crkvu. On se trenutno nalazi na cesti jer su mu vlasti zabranile služenje svete mise u crkvi koja navodno nije sigurna jer nije udovoljila određenim protupožarnim propisima.

“Vatikan je sve izgubio, a ništa nije dobio. Ne mogu razumjeti zbog čega je tako postupio. Siguran sam da Papa ima dobru namjeru dobiti malo prostora za disanje, kako bi s vremenom postigao nešto bolje”, kaže.

Kardinal Zen tvrdi kako bi kardinal Parolin trebao znati da se ne može cjenkati s kineskim vlastima jer nikada neće ništa dobiti. „Uvijek spominjem sliku svetog Josipa kako se cjenka s Herodom u pokušaju da spasi život djeteta Isusa. Ali, nema šanse. Nema šanse. Herod ga samo želi ubiti“, završava kineski kardinal Zen.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net