Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova jučer je izjavio kako je sporazum sa Svetom Stolicom “uspješno proveden”, prenosi CNA.

Njegove riječi dolaze uoči isteka spomenutog sporazuma koji je potpisan 22. rujna 2018. godine.

“Uz dogovorene napore s obje strane, unutarnji sporazum o imenovanju biskupa između Kine i Vatikana uspješno je proveden budući da je potpisan prije dvije godine”, rekao je Zhao Lijian na konferenciji za novinare.

Prema izvještaju Bloomberga od 9. rujna, dva anonimna izvora potvrdila su da bi sporazum trebao biti obnovljen u nadolazećim tjednima.

Lijian je rekao i kako su Vatikan i Kina “stekli više uzajamnog povjerenja i suglasnosti kroz niz pozitivnih interakcija” od izbijanja pandemije koronavirusa.

Riječi glasnogovornika kineskog Ministarstva vanjskih poslova značajne su budući da je prema onima koji prate odnos Svete Stolice i Kine to prvi put da se netko od službenog Pekinga očituje o sporazumu.

Ipak, ne dijele svi Lijianovo zadovoljstvo. Prije nekoliko dana, jedan je od vodećih katoličkih stručnjaka za odnose Crkve i Kine, vlč. Bernardo Cervellera, izjavio da se po pitanju temeljne svrhe sporazuma, dogovoru o imenovanju biskupa, nije ništa postiglo. Prema Cervellerovim riječima, svih pet biskupskih imenovanja koja su se dogodila u protekla 24 mjeseca dogovoreni su ranije.

Uz to, izvještaji pripadnika ‘podzemne Crkve’ u Kini govore kako i nakon potpisivanja sporazuma komunističke vlasti nastavljaju s uklanjanjem križeva i rušenjem crkava.

Posebnu je bojazan među katoličkom zajednicom u Hong Kongu izazvao Zakona o nacionalnoj sigurnosti uveden 1. srpnja ove godine prema kojemu se kriminaliziraju nove kategorije “borbe za odcjepljenje”, “subverzije”, “terorizma” i “suradnje sa stranim silama” za što prijeti i doživotna zatvorska kazna.

Kardinali Joseph Zen i Maung Bo kritizirali su ovaj zakon. Zen je kazao kako “nema povjerenja” da će Zakon o nacionalnoj sigurnosti poštivati vjerske slobode katolika.

Krajem srpnja ove godine, američka organizacija Recorded Future objavila je kako su hakeri koje financira Komunistička partija Kine izvršili napade na računala Svete Stolice kako bi došli do povjerljivih podataka i dali Kini bolju poziciju pred obnovu sporazuma.

Unatoč navedenim problemima, glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova zaključio je kako će “dvije strane nastaviti održavati blisku komunikaciju i savjetovanje i poboljšavati bilateralne odnose”.