Kineska komunistička partija odučila je stati na kraj svim nepodobnim vjerskim zajednicama, pa tako i katoličkoj „podzemoj Crkvi“ i to posebnim novčani nagradama za sve koji prijave bilo kakvu ilegalnu vjersku aktivnost, donosi magazin Bitter Winter, a prenose mediji.

Kako prenosi CNA, prošloga je mjeseca u provinciji Hainan, Odjel javne sigurnosti najavio novčano nagrađivanje onih koji prijava sve ilegalne vjerske aktivnosti, odnosno „zle kultove“ (Xie Jiao, kin.). Nagrada može dosegnuti iznos od 14 tisuća američkih dolara, u ovisnosti o značaju dobivene informacije, a navedeni iznost višestruko premašuje onaj iz provincije Heilongjiang od oko 700 američkih dolara. U provinciji Shandong, nagrada za onoga tko prijavi člana „ilegalne“ vjerske zajednice iznosi oko 360 američkih dolara.

Istovremeno, kineske vlasti pokrenule su i medijsku protuvjersku kampanju. U parkovima grada Yuchenga u provinciji Heinan osvanuli su jumbo plakati s porukom: „Ne vjeruj u nijednu religiju osim u Komunističku partiju. Dovoljno je vjerovati u Partiju i kinesku narodnu vlast“.

Podsjećamo kako je u veljači ove godine, umirovljeni biskup Hong Konga kardinal Joseph Zen izjavio kako je aktualna situacija s Crkvom u Kini strašna, te da tamošnje katolike poglavito posljednjih nekoliko godina sve više proganja kineski komunistički režim.

„Situacija s Katoličkom Crkvom u Kini je jako loša, praktički beznadna. Nažalost, Papa ne zna mnogo o Kini, bez obzira što Sveti Otac Franjo prema meni osobno pokazuje posebnu naklonost. No, Komunistička partija Kine je progonitelj vjere, oni žele potpunu predaju, nisu za kompromis. To je komunizam”, kazao je kardinal Zen, a isto je potvrdilo i izvješće američke vlade, prema kojemu se stanje katolika u Kini nakon ugovora s Vatikanom pogoršalo. Kineske su vlasti najavile nove restrikcije koje su stupile na snagu u veljači ove godine, a koje uključuju propise da se vjerske skupine moraju “pridržavati direktiva o religijama u Kini, provoditi vrijednosti socijalizma” te promovirati “principe i politike Komunističke partije Kine”, stoji u izvješću.

Razloge za sumnju u iskrene motive kineskih vlasti kod sklapanja sporazuma s Vatikanom dodatno je potaklo i izvješće Američke organizacije Recorded Future, prema kojemu su Sveta Stolica, Papinski institut za vanjske misije i biskupija Hong Kong bili hakirani od kineske RedDelte koju financira država. U izvješću stoji kako su upadi RedDelti mogli omogućiti uvid u pregovaračku poziciju Vatikana uoči završetka pregovora, te uvid u stajalište Vatikana o prodemokratskom pokretu u Hong Kongu vezano uz novi Zakon o nacionalnoj sigurnosti, objavila je UCA News.

Dodajmo kako su u lipnju ove godine Katoličko patriotsko udruženje i nadležne obrazovne vlasti u provinciji Zhejiang, izdale upute glede predstojećeg otvaranja crkvi i ponovnih javnih slavlja svetih misa nakon smirivanja pandemije koronavirusa. U uputama se traži da se na bogoštovnim mjestima uz osiguravanje potrebnih epidemioloških mjera, tijekom bogoslužja poučava patriotizam.

Nažalost, sva ova događanja potvrđuju kako se kineski katolici nalaze pred velikim izazovima i kušnjama, stoga – molimo za njih!