Ove godine je tema njihova okupljanja bila “Aktualni izazovi posvećene službe u Crkvi“ i povezana je s mogućnošću ređenja oženjenih muškaraca, što bi mogla biti jedna od tema (i to kontroverzna) Sinode o Amazoniji koja počinje ovu nedjelju u Vatikanu

„Služba, kao i samo postojanje svećenika, potpuno su ovisni o volji samog Isusa Krista i nisu rezultat ljudskoga promišljanja ili crkvenih pravila. Samo u Njemu i po Njemu svećenik postaje navjestitelj Riječi Božje“, stoji, među ostalim, u priopćenju objavljenom s kolokvija Učeničkog kruga Benedikta XVI. koji se svake godine održava u Vatikanu i koji je ove održan ovaj vikend.

Učenički krug Benedikta XVI. (Ratzinger Schuelerkreis) jest skupina bivših studenata pape emeritusa koja  se okuplja svake godine još tamo od 1978. kako bi raspravljali o aktualnim temama Crkve i katoličke teologije. U međuvremenu je toj skupini teologa pridružena još jedna – Novi učenički krug Benedikta XVI. – koja je sastavljena od teologa koji su proučavali i proučavaju teološki opus pape. Benedikt XVI. je često nazočio kolokvijima, pa čak i nakon što je postao papa.

Ove godine je tema njihova okupljanja bila “Aktualni izazovi posvećene službe u Crkvi“ i povezana je s mogućnošću ređenja oženjenih muškaraca, što bi mogla biti jedna od tema (i to kontroverzna) Sinode o Amazoniji koja počinje ovu nedjelju u Vatikanu.

Papa Franjo je rekao kako to neće biti glavna tema Sinode, dok je voditelj Dikasterija za komunikaciju Svete Stolice Andrea Tornielli potvrdio kako će se o njoj ipak raspravljati.

Teolozi okupljeni na kolokviju poručili su u priopćenju kako je celibat u svjetlu „neprekidne tradicije Crkve zapadnog obreda“ uvijek bio doživljavan kao „jasno svjedočanstvo vjerom ispunjene nade i nesebične ljubavi za Krista i njegovu Crkvu“.

“Celibat je ljudski i duhovni izričaj sakramentalnog jednistva svećenika s Kristom“, poručili su.

Njihovo priopćenje je očiti odgovor na teze iz Radnog dokumenta Sinode u kojem se piše kako će  okupljeni biskupi raspravljati o ređenju oženjenih muškaraca u dijelovima Amazonije koji pate od nedostatka svećenika.

“Ističući da je celibat dar Crkvi, tražimo da se, za udaljenije krajeve regije, ispita mogućnosti svećeničkog ređenja starijih muškaraca, po mogućnosti pripadnika autohonog stanovništva, poštovanog i prihvaćenog od strane njihove zajednice, iako možda već imaju uspostavljenu i stabilnu obitelj, kako bi osigurala sakramente koji prate i podržavaju kršćanski život”, stoji u paragrafu 129 pripremnog dokumenta.

Ovaj je paragraf izavao negativne reakcije pojedinih biskupa, pa je, među ostalim kardinal Robert Sarah nedavno izjavio kako bi „pokušaj korištenja Sinode za ukidanje celibata bio uvreda Bogu“. Njegova upozorenja idu u smjeru izjava pojedinih njemačkih biskupa koji su rekli kako će, bude li takva odluka donsena za Amazoniju, tražiti ređenje oženjenih muškaraca i u svojim biskupijama.

Kako prenosi Catholic News Agency, govornici na kolokviju istaknuli su važnost celibata za pravilno shvaćanje svećeničkog sakramenta i njegovo življenje.

„Za svećenika je veliki dar moći suobličiti svoj život Kristovom na takav način. Svećenikovo predanje Kristu s vremenom postaje njegova misija u njegovu načinu života, njegovim stajalištima, njegovom molitvenom životu i dužnostima“, rekao je prof. Dr. Christoph Ohly.

Njemačka teologinja Marianne Schlosser je rekla kako smisao svećenstva nije u njegovoj praktičnoj svrsi nego u „osobnoj identifikaciji s Kristom“.

“Celibat svjedoči o nadi vjernika u vječni život. Odričući se braka i obitelji, osoba koja je u celibatu želi potaknuti rast nesebične ljubavi za cijelu Kristovu obitelj“, rekla je.

Kolokviju su, među ostalim, nazočili kardinali Gerhard Müller, Raymond Burke i Walter Brandmüller te nadbiskup Georg Gänswein, osobni tajnik Benedikta XVI. i pape Franje.

Pogledajte galeriju fotografija koje je snimio Elvir Tabaković.

Goran Andrijanić | Bitno.net