Radni dokument za Sinodu o Amazoniji, Instrumentum laboris, koja će se održati u listopadu ove godine sadrži „pogrešan nauk“, smatra bivši pročelnik Kongregacije za nauk vjere kardinal Gerhard Müller.

Ako je u Instrumentum laboris „određeno područje proglašeno ‘posebnim izvorom Božje objave’, tada se mora reći kako je to pogrešan nauk“, napisao je Müller u svojem osvrtu na dokument koji je objavio Catholic News Agency.

„Već 2000 godina Katolička je Crkva nepogrešivo naučavala da su Sveto pismo i Apostolska tradicija jedini izvori objave te da nikakva druga objava ne može biti dodana tijekom povijesti“, pojasnio je njemački kardinal.

U svojem osvrtu na radni dokument Sinode, Müller je istaknuo kako vjeruje da su njegovi autori radili u dobroj volji za promicanjem katoličke vjere, ali i dodao kako uočava slabosti i u formi i u sadržaju.

Jedna od njegovih glavnih zamjerki dokumentu je nejasnoća pri definiranju ključnih pojmova koje dokument učestalo koristi. Među takve pojmove svrstao je: integralni razvoj, sinodalni put i Crkvu koja se otvara. Müller smatra kako uopće nije jasno što se pod tim pojmovima u dokumentu misli.

Što se tiče pitanja inkulturacije liturgije, kardinal je upozorio na važnost sakramentalnog integriteta. Inkulturacija može pomoći pri razumijevanju kulture sakramenata, ali sakramentalni znaci sami po sebi ne mogu biti promijenjeni, smatra Müller. “To ne bi bila inkulturacija, nego nedopustivo miješanje u volju Isusa koji je utemeljitelj Crkve.”

Ono što posebno nedostaje Instrumentum laborisu, prema Müllerovim riječima, je “jasno svjedočanstvo Boga koji nam se objavljuje u utjelovljenoj riječi, svjedočanstvo sakramentalnosti Crkve, te sakramenata kao objektivnih sredstava milosti, a ne pukih samoreferentnih simbola…”

“Čovjekov integritet ne sastoji se samo u jedinstvu s biološkom prirodom, nego u božanskom sinovstvu i u milošću ispunjenoj komunikaciji s Presvetim Trojstvom”, objasnio je njemački kardinal, “a ne samo u okolišu i zajedničkom svijetu.”

“Zbog supstancijalnog jedinstva tijela i duše, čovjek stoji na sjecištu duha i materije”, objasnio je Müller, “ali kontemplacija kozmosa nije jedina prilika za slavljenje Boga i njegova veličanstvenog djela u prirodi i povijesti. Kozmos ne treba obožavati poput Boga, to je privrženo samo Stvoritelju”, dodao je.

“Umjesto predstavljanja dvosmislenog pristupa s nejasnom religioznošću i uzaludnim pokušajem da se kršćanstvo pretvori u znanost spasenja sakralizacijom kozmosa, bioraznolike prirode i ekologije, trebamo gledati u središte i izvor naše vjere”, koja je u “Riječi tijelom postala”, napisao je kardinal.

Ivo Džeba | Bitno.net