GeorgGanswein

“Papa Franjo ne želi reformirati vjeru nego vjernike. Pod njegovim vodstvom Crkvu ne čeka nikakva revolucija”, izjavio je nadbiskup Georg Gänswein, prefekt Papinskog doma u ekskluzivnom razogovoru za jednu bavarsku televizijsku postaju.

Gänswein, koji je ujedno i osobnim tajnikom pape emeritusa Benedikta XVI., novoga je papu opisao kao “čovjeka kojeg nitko neće moći iskoristiti za svoje ciljeve” i koji “ne očekuje da će promjene u Vatikanu nastupiti odmah”. Prefekt Papinskog doma za Franju je rekao i da je jako otvoren i iskren.

“Tijekom susreta on ne pravi nikakvu razliku među političarima, dostojanstvenicima ili običnim ljudima. Ima veliki dar uspostavljanja srdačnih odnosa i u komunikciji odmah “razbija led”, nestaju napetost i trema”, rekao je njemački nadbiskup. Po njemu, Papa iz Argentine je čovjek “velikih gesta iza kojih potom slijede sadržajne promjene”.

“Apsolutni kontinuitet”, tako je Gänswein opisao način na koji je jedan Papa zamijenio drugog. Nadbiskup, koji je blizak suradnik obojice, dao je za primjer encikliku “Lumen fidei” koju su zajedno napisali papa Franjo i Benedikt XVI. Postoje, rekao je prefekt, i razlike. Teme poput “vjere i razuma” ili “diktature relativizma” koje su Benediktu XVI. bile važne, papa Franjo za sada drži u drugom planu.

Nadbiskup Gänswein je demantirao tvrdne pojedinih medija kako papa Franjo izlazi noću iz Vatikana i ide pomagati rimskim siromasima.

“To je obična novinarska “patka”, pojasnio je Nijemac.

G. An. | Bitno.net