Svećeničko ređenje oženjenih muškaraca bit će tema nadolazeće Sinode o Amazoniji koja će se održati od 6. do 27. listopada u Rimu, rekao je voditelj Dikasterija za komunikaciju Svete Stolice, Andrea Tornielli.

“Sinoda će raspravljati o mogućnosti da se, za područja poput Amazone, predloži zaređivanje oženjenih muškaraca. To jest, zaređivanje katehista, starijih osoba koje već imaju odgovornost u nekoliko zajednica. Ali to nije odluka koja je već donesena, niti je izvjesno da će Sinoda doći do te odluke”, rekao je Tornielli.

Voditelj Dikasterija za komunikaciju pojasnio je da možebitna odluka o ređenju oženjenih muškaraca na koncu neće biti odluka Sinode, nego pape.

“Sinoda ne odobrava ništa, zato što je ona savjetodavno tijelo, onaj koji donosi odluku je papa. Znamo, zato što smo to pročitali, da sinodalni dokument Instrumentum laboris spominje poteškoće s kojima se zajednice u udaljenim područjima suočavaju s primanjem sakramenata, te nedostatkom svećenika koji mogu slaviti misu”, objasnio je Tornielli.

Dodao je kako u Katoličkoj Crkvi već stoljećima postoje oženjeni svećenici, aludirajući na svećenike Istočnih Katoličkih Crkava koji su u punome jedinstvu s Rimom, pojasnivši kako nije riječ o tome da se svećenici žene, nego da se već oženjeni muškarci zaređuju.

“Možda će iznenaditi naše slušatelje da ista stvar kao iznimka postoji u Crkvi latinskog obreda od vremena Pija XII. Papa Pacelli primio je bivše anglikanske svećenike koji su željeli ući u jedinstvo s Rimom”, rekao je Tornielli, podsjetivši da je papa Benedikt XVI. konstitucijom Anglicanorum coetibus odredio da se s ovom iznimkom u slučaju anglikanskih svećenika može nastaviti, odnosno da oženjeni anglikanski svećenici mogu biti zaređeni kao katolički svećenici.

Ivo Džeba | Bitno.net