Zamjenik predsjednika Njemačke biskupske konferencije, biskup Franz Josef Bode, izjavio je kako će njemački biskupi tražiti od Vatikana mogućnost ređenja “prokušanih oženjenih muškaraca” (viri probati) u slučaju da Sinoda o Amazoniji dopusti takvu mogućnost, prenosi Kath.net.

Sinoda o Amazoniji koja bi, prema riječima pape Franje, trebala “pronaći nove puteve evangelizacije Božjeg naroda u toj regiji”, održat će se 2019. godine.

Pretpostavlja se kako će jedna od tema na Sinodi biti i mogućnost ređenja oženjenih muškaraca s obzirom na nedostatak svećenika i teške pastoralne izazove u tom slabo naseljenom području.

Biskup Osnabrücka u dokumentarnom filmu ARD-a – “Crkva bez svećenika” – izjavio je kako će u slučaju dopuštanja spomenute mogućnosti za područje Amazonije, isto tražiti od Vatikana i za područje Njemačke koja već nekoliko desetljeća bilježi pad svećeničkih zvanja.

Franz Josef Bode u prijašnjim je medijskim istupima zagovarao mogućnost zajedničke pričesti za osobe iz miješanih tj. katoličko-protestantskih brakova dok je početkom ove godine izjavio kako je važno otvoriti raspravu o mogućnosti blagoslova za “istospolne brakove”.

Tino Krvavica | Bitno.net