Perfekt kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenta, Robert Sarah, dao je veliki intervju za National Catholic Register, u kojemu se, između ostaloga, osvrnuo na kontroverzna pitanja vezana uz Sinodu o Amazoniji te istaknuo problem zapostavljanja liturgije kao izvor krize vjere na Zapadu.

Izrazivši bojazan kako neki zapadnjaci žele prisvojiti Sinodu o Amazoniji kako bi progurali svoje projekte poput: zaređivanja oženjenih svećenika, stvaranje službi za žene ili davanja jurisdikcije laicima, kardinal je naglasio kako se takva pitanja koja se tiču čitave Crkve moraju rješavati uz sudjelovanje svih biskupa svijeta.

“Čuo sam da neki žele ovu sinodu [o Amazoniji] učiniti laboratorijem za univerzalnu Crkvu, dok drugi govore kako nakon ove sinode ništa neće biti isto kao prije. Ako je to istina, taj je pristup neiskren i varljiv. Ova sinoda ima specifičan i lokalni cilj: evangelizaciju Amazone”, rekao je Sarah.

Nametanje “ideoloških projekata” putem lokalne sinode bila bi “bezvrijedna manipulacija, neiskrena prijevara i uvreda Bogu”, napomenuo je, dodavši kako je šokiran time što se “duhovne poteškoće siromašnih u Amazoni iskorištavaju kao uvod u podršku projektima tipičnima za malograđansko i posvjetovljeno kršćanstvo”.

Osvrnuvši se na često spominjanje pitanja celibata, kardinal je rekao kako celibat “urezuje križ” u tijelo svećenika: “Zato je celibat nepodnošljiv za suvremeni svijet. Svećenički celibat je skandal za moderne ljude, zato što je križ ‘ludost onima koji propadaju’ (1 Kor 1,18)”, rekao je.

Napadi na svećenstvo, upozorava Sarah, dolaze od najbogatijih koji misle da su “svemoćni” zato što financiraju siromašne crkve. “Ne smijemo dopustiti da nas zastraši njihova moć i novac”, kaže Sarah.

Prefekt Kongregacije za bogoštovlje pozvao je na molitvu i žrtvu kako ništa ne bi narušilo katoličko svećenstvo, izrazivši uvjerenje kako papa Franjo nikada neće dopustiti narušavanje svećenstva. “Na svom povratku sa Svjetskog dana mladih u Panami 27. siječnja, citirajući papu Pavla VI., [papa Franjo] je rekao novinarima: ‘Radije bih umro nego promijenio zakon o celibatu’”, podsjetio je Sarah.

Osim o nadolazećoj sinodi afrički kardinal je govorio i o krizi Crkve koja je po njegovu mišljenju izazvana krizom liturgije. “Ako u liturgiji više ne stavljamo Boga u središte, onda ga ne stavljamo ni u središte Crkve”, upozorio je Sarah dodavši kako smatra da je gubitak usmjerenja pogleda prema križu “u simboličnom smislu korijen crkvene krize”.

Umjesto usmjerenosti prema božanskom, od liturgije se stvara “slavlje okrenuto prema nama samima, prijateljski skup koji služi samopotvrđivanju”, napominje kardinal, kritizirajući one koji smatraju da će “spektakularni elementi” potaknuti sudjelovanje vjernika. “Ti elementi mogu samo potaknuti ljudsko sudjelovanje, ali ne sudjelovanje u Kristovu religioznom i spasonosnom djelovanju”, rekao je.

Prema njegovu mišljenju, Crkvi danas trebaju novi sveci koji jedini mogu učiniti stvarne promjene, a strukture će s vremenom “slijediti i ponoviti ono što čine sveci”. Njih Sarah pronalazi poglavito u dvjema kategorijama: “Kršćanski roditelji skriveni su junaci našeg vremena, junaci našeg stoljeća”, tvrdi Sarah, kao i “toliki vjerni i anonimni svećenici koji su učinili oltarnu žrtvu središtem i smislom svojega života. Prikazujući svakodnevno svetu misu s poštovanjem i ljubavlju, oni nose Crkvu a da to i ne znaju.”

Ivo Džeba | Bitno.net