Njemački kardinal Walter Brandmüller komentirao je problem seksualnih zlostavljanja u Katoličkoj Crkvi i rekao kako je društvo licemjerno kada govori o njima jer ta zlostavljanja, kaže kardinal, reflektiraju ono što se događa i u samom društvu.

Kardinal Brandmüller to je izjavio u velikom razgovoru za njemačku novinsku agenciju DPA koji je dao uoči svoga 90. rođendana.

„Društvo se ponača prilično licemjerno. Ono što se događa u Crkvi u smislu seksualnog zlostavljanja nije nimalo drugačije od onoga što se događa u društvu u cijelini. Glavni skandal jest u tome što se Crkva po tome pitanju ne razlikuje od ostatka društva“, rekao je kardinal koji kao glavni uzrok porasti seksualnog nasilja vidi posvemašnju seksualizaciju društva.

Kardinal Brandmüller je ukazao na još jednu činjenicu.

„Bilo bi potpuno nerealno zaboraviti da u čak 80 posto slučajeva zlostavljanja žrtve nisu djeca nego mlađi muškarci“, rekao je Nijemac i ponovio kako postoji statistika koja povezuje homoseksualnost među svećenstvom sa zlostavljanjima, činjenica koju su isticali i neki drugi prelati poput nedavno preminulog američkog biskupa Roberta Morlina.

Izjave njemačkog kardinala odjeknule su u medijima pa ih sada, očekivano, mnogi pogrešno interpretiraju kao pokušaj skidanja odgovornosti s Katoličke Crkve zbog zločina koji su počinjeni.

Podsjetimo, kardinal je dugogodišnji predsjednik Papinskog odbora za povijesne znanosti i jedan od najuglednijih autoriteta za povijest Crkve. Također, jedan je od potpisnika pisma u kojem su četvorica kardinala izrazila zabrinutost zbog pojedinih dijelova pobudnice Amoris Laetetia.

Kardinal je poznat i po tome što je kritizirao papu emeritusa Benedikta XVI. zbog odreknuća od službe.

Goran Andrijanić | Bitno.net