Danas je u Hong Kongu formalno trebalo započeti suđenje kardinalu Josephu Zenu, katoličkom prelatu i poznatom borcu za demokraciju.

Zen je uhićen u svibnju pod optužbom da je “surađivao sa stranim silama”, što je kažnjivo prema kontroverznom Zakonu o nacionalnoj sigurnosti, donesenom 2020. pod utjecajem kineskih komunističkih vlasti. Njegovu izglasavanju prethodili su milijunski prosvjedi pro-demokratski orijentiranih građana Hong Konga. Osim kardinala, na osuđeničkoj klupi našli su se i pop-zvijezda Denise Ho, znanstvenik Hui Po Keung, oporbeni političari Margaret Ng i Cyd Ho te aktivist Sze Ching-wee.

Glavni razlog uhićenja je sudjelovanje u radu sada ukinutog Humanitarnog fonda 612, koji je pružao financijsku i pravnu pomoć prodemokratskim prosvjednicima, a kojim su upravljali optuženi.

Kako piše Crux, suđenje će trajati do 23. rujna, uz dodatna dva i pol dana rezervirana za završne riječi koje će biti iznesene na engleskom jeziku. Kardinal Zen i ostali izjasnili su se nevinima.

Zakon o nacionalnoj sigurnosti svako poticanje mržnje prema središnjim vlastima u Kini ili Regionalnoj vladi Hong Konga tretira kao kazneno djelo. Pritom se omogućuju “zatvoreni sudbeni procesi”, prisluškivanje osumnjičenih, prebacivanje suđenja u Kinu, zamrzavanje imovine te upad policije na privatni posjet bez naloga u “žurnim situacijama”.

Također, uništavanje sredstava javnog prijevoza, što se često događalo prilikom masovnih prosvjeda, može se smatrati terorizmom.

Kritičari zakona navode kako on krši slobode dogovorene prilikom prelaska Hong Konga iz britanskih u kineske ruke 1997. Od tada je grad praktički djelovao kao poluautonomna regija pod sistem “jedna zemlja, dva sustava”. Tako su, za razliku od ostatka Kine, njegovi građani imali zakonsku zaštitu slobode govora, okupljanja i vjeroispovijesti, koje su sada ugrožene.

Mnogi smatraju kako će upravo suđenje kardinalu Josephu Zenu i ostalim visokoprofilnim optuženicima biti test koliko su kineske vlasti spremne poštivati te slobode i zakon koji ih štiti.

Hongkonški prelat, koji je pušten da se brani sa slobode, iza sebe ima višegodišnju povijest kritiziranja Pekinga i komunističkih vlasti, a osobito njihovog odnosa prema katolicima. Također, više je puta žestoko kritizirao Sporazum Svete Stolice s Kinom o imenovanju katoličkih biskupa, nazvavši ga korakom prema uništenju Crkve u toj zemlji.

Dodajmo kako su novinari Cruxa, tijekom povratnog leta iz Kazahstana, upitali papu Franju smatra li da suđenje kardinalu predstavlja kršenje vjerskih sloboda. Sveti Otac odgovorio je tada kako je Kina “kompleksna zemlja”, u kojoj postoje nedemokratske tendencije, ali da je Vatikan izabrao put dijaloga.

Državni tajnik Svete Stolice, kardinal Pietro Parolin (koji je nerijetko bio glavna meta Zenovih kritika), ranije je izjavio kako se nada da kardinalovo uhićenje neće zakomplicirati razgovore s Kinom.

*Originalni članak djelomično je izmijenjen nakon objave novih informacija