Umirovljeni nadbiskup Hong Konga, kardinal Zen Ze-kiun, koji je već ranije javno istupao kritizirajući mogućnost sporazuma između Vatikana i Kine u kojemu bi Kina imala utjecaj na izbor biskupa, u svom se jučerašnjem tekstu za New York Times oštro osvrnuo na postignuti dogovor između Svete Stolice i najveće komunističke zemlje.

„Ovaj dogovor veliki je korak prema uništenju stvarne Crkve u Kini“, na samom je početku ustvrdio kardinal Zen, pozvavši se na svoje dugogodišnje iskustvo življenja pod komunističkom vlasti.

S druge strane, bivši nadbiskup Hong Konga smatra kako Papa ne razumije dobro kineske komuniste zbog svog južnoameričkog iskustva.

„On [Papa] je vrlo pastoralno usmjeren, i dolazi iz Južne Amerike, gdje su se povijesno vojne vlasti i bogataši udruživali kako bi ugnjetavali siromašne. I tko bi istupao kako bi branio siromašne? Komunisti. Možda i poneki isusovci, a vlada bi onda takve zvala isusovačkim komunistima“, napisao je Zen, dodavši kako Franjo ne zna kakvi „progonitelji [komunisti] postaju kada se domognu vlasti“.

Kardinal je zatim dao kratak pregled povijesti odnosa Kine prema katolicima, počevši od 1950-ih, kada su prekinuti službeni odnosi Svete Stolice i Kine, a vjernici bili zatvarani i slani u radne logore.

Situaciju u Kini u narednim godinama kardinal je opisao „nezamislivo zastrašujućom“, a stvari su se donekle počele popravljati tek 1980-ih na što je utjecao i dolazak slovačkog kardinala Jozefa Tomka na čelo Kongregacije za evangelizaciju naroda.

Zen je Tomka nazvao mudrim čovjekom koji je “razumio komunizam“, čiji je stav bio da je podzemna Crkva jedina zakonita Crkva u Kini, dok je ‘službenu’ Crkvu smatrao nezakonitom, iako je razumio da je i u njoj bilo „mnogo dobrih ljudi“.

Pozicija Katoličke Crkve je, prema nadbiskupu u miru, oslabila odlaskom Tomka, a nadu je povratio papa Benedikt XVI. jer je on „proživio i nacizam i komunizam“. No, upravo se u vrijeme njegova pontifikata dogodilo nešto što se prema kardinalu Zenu ne može smatrati slučajnim propustom.

Naime, u pismu iz 2007. u kojem je Papa pozvao na pomirenje katolika u Kini, u delikatnom odlomku o tome kako svećenici iz podzemne Crkve mogu prihvatiti priznanje od strane kineskih vlasti a da nužno ne izdaju vjeru, izostavljeno je ključno upozorenje kako, međutim, kineske vlasti „gotovo uvijek“ nameću zahtjeve „protivne nalozima“ katolički izgrađene savjesti. Izostavljanje tog dijela navelo je mnoge biskupe da pomisle kako ih Papa ohrabruje da se pridruže državnoj Crkvi, smatra Zen.

Situacija danas

Što se tiče današnjeg stava Crkve prema pitanju katolika u Kini, kardinal je izrazio žaljenje što se Komisija za Crkvu u Kini više ne sastaje, te zbog činjenice što su, prema njegovu mišljenju, zanemareni oni koji dolaze s „prvih crta“.

Iako kaže da je bio među onima koji su pozdravili imenovanje Pietra Parolina za državnog tajnika Svete Stolice, sad smatra kako Parolin „manje mari o Crkvi, a više o diplomatskom uspjehu“.

S druge strane Zen upozorava da su „vjernici u Kini pod sve većim pritiskom“, zbog čega svećenici iz podzemne Crkve preporučuju svojim vjernicima da ne dolaze na misu kako bi izbjegli uhićenje.

Osvrnuo se i na nedavno sudjelovanje dvojice kineskih biskupa na Biskupskoj sinodi u Vatikanu, nazvavši njihovu prisutnost „uvredom dobrim kineskim biskupima“, s obzirom na to da je riječ o osobama koje su „poznate kao bliske kineskim vlastima“.

Općenito gledano, sadašnju situaciju prema kojoj jedino što Papa pri izboru biskupa može učiniti jest dati veto na kandidate koje Komunistička partija predlaže, kardinal Zen smatra besmislenom pogodbom jer u stvarnosti odbijanje kandidata ne može ići u nedogled, te će komunisti prije ili poslije doći na svoje.

“Molim vas, nemojte započinjati revoluciju“, zaključio je svoj tekst Zen obraćajući se vjernicima podzemne Crkve. „Oduzimaju vam crkve? Ne možete više službovati? Otiđite kući i molite se sa svojom obitelj. Obrađujte tlo. Čekajte bolja vremena. Vratite se u katakombe. Komunizam nije vječan.”

Ivo Džeba | Bitno.net