Suđenje kardinalu Josephu Zenu iz Hong Konga odgođeno je nakon što je sutkinja koja vodi slučaj bila pozitivna na COVID-19, izvijestili su hongkonški mediji.

Kardinalu Zenu, 90-godišnjem umirovljenom nadbiskupu Hong Konga, kineske su vlasti planirale započeti suđenje u ponedjeljak, 19. rujna. Predmet procesuiranja ovog gorljivog zagovornika vjerskih sloboda i demokracije, koji je i oštar kritičar sporazuma Vatikana s Pekingom o imenovanju biskupa iz 2018., bila je njegova uloga upravitelja prodemokratskog pravnog fonda, za koji se on i drugi upravitelji terete da nisu bili civilno registrirani.

Lokalni mediji izvijestili su tijekom vikenda da je suđenje – za koje se očekivalo da će završiti presudom 23. rujna – odgođeno najmanje dva dana jer je predsjednica suda Ada Yim Shun-yee zaražena koronavirusom. Kardinal Zen je, inače, na slobodi uz jamčevinu od početka svibnja, prenosi portal Nedjelja.

Kako smo već pisali, Zen je uhićen u svibnju pod optužbom da je “surađivao sa stranim silama”, što je kažnjivo prema kontroverznom Zakonu o nacionalnoj sigurnosti, donesenom 2020. pod utjecajem kineskih komunističkih vlasti. Njegovu izglasavanju prethodili su milijunski prosvjedi pro-demokratski orijentiranih građana Hong Konga. Osim kardinala, na osuđeničkoj klupi našli su se i pop-zvijezda Denise Ho, znanstvenik Hui Po Keung, oporbeni političari Margaret Ng i Cyd Ho te aktivist Sze Ching-wee.

Glavni razlog uhićenja je sudjelovanje u radu sada ukinutog Humanitarnog fonda 612, koji je pružao financijsku i pravnu pomoć prodemokratskim prosvjednicima, a kojim su upravljali optuženi.

Hong Kong je posebna administrativna regija Kine s vlastitom vladom, a njegovi su građani kroz povijest uživali veću slobodu vjere nego na kineskom kopnu, gdje su komunističke vlasti vjernike svih religija rutinski nadzirale i ograničavale. No posljednjih je godina Peking nastojao pooštriti kontrolu nad religijskim praksama i obredima u Hong Kongu pod krinkom zaštite nacionalne sigurnosti, piše Nedjelja.

Kardinal Zen, koji je vodio biskupiju u Hong Kongu od 2002. do 2009., jedan je od nekoliko katolika visokog ranga koji su se posljednjih godina sukobili s Kineskom vladom zbog svoje potpore prodemokratskim aktivnostima. Katoličke prodemokratske ličnosti poput medijskog tajkuna Jimmyja Laija i odvjetnika Martina Leeja privukle su medijsku pozornost kada su ih uhitile komunističke vlasti.

Usred suđenja kardinalu Zenu, Sveta Stolica nastavlja raditi na obnovi kinesko-vatikanskog sporazuma o imenovanju biskupa, koji je prvi put dogovoren 2018. Taj je dogovor trebao ujediniti 12 milijuna katolika u zemlji, podijeljenih između tzv. podzemne Crkve i Kineskog patriotskog katoličkog udruženja koje je pod upravom komunista, i otvoriti put za imenovanje biskupa za kineske biskupije. Unatoč dogovoru, progon podzemne Crkve je nastavljen, a prema nekima i intenziviran.

Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin nedavno je nagovijestio CNA-u da je radio na promjeni nekih uvjeta sporazuma, iako je nepoznato koji bi to uvjeti mogli biti izmijenjeni, budući da je dogovor tajan i njegovi detalji ostaju nepoznati javnosti.